Re: PROSÍM-Předčasně ukončený leasing!!
Ano, jde mi o tohle. Právě že znění 6 je zvláštní. Nevím, zda legislativci umí česky, ale když si udělám větný rozbor hlavní a vedlejší věty, tak je to takhle:
-věta vedlejší: Je-li předčasně ukončena smlouva o finančním pronájmu s následnou koupí najatého hmotného majetku.
-věta hlavní zní: považuje se tato smlouva, pro účely tohoto zákona, od data uzavření za smlouvu o pronájmu.
-věta přívlastková k větě hlavní: kdy se po skončení nájemní smlouvy najatý majetek vrací pronajímateli.
Pokud bych to měla chápat tak, jak říkáte, tak by správně mělo být napsáno: "Je-li předčasně ukončena smlouva o fin.nájmu s následnou koupí, kdy se věc vrací pronajimateli, považuje se tato smlouva, pro účely tohoto zákona, od data uzavření za smlouvu o pronájmu". Omlouvám se za toto slovíčkaření, ale mě prostě takto ve škole češtinu učili.
Re: PROSÍM-Předčasně ukončený leasing!!
*** :-)) Budete asi zajímavá osůbka :-)) - myslím to v dobrém :-) Zákony jsou pro tyhle rozbory jako stvořené - pokud je to Vaše hobby :-). V té šestce jde ale ještě o něco jiného - ne vždy tenhle § platí pro vrácení věci - na tenhle § se vztahuje taky případ, kdy je třeba předmět pronájmu zničen a neodprodává se. Takže podle mě je to "slovně" správně. Pokud by to bylo podle Vašeho znění, pak by se ukončení podle tohoto § vztahovalo jen na případ vrácení. Ale třeba se pletu - já už jsem ze školy mooooooc dávno :-))) ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 6. 2007 12:45
Mohl by mi někdo vysvětlit rozdíl mezi §24 odst. 5 a §24 odst.6 zákona o dani z příjmů?
Když je nejdříve smlouva podle odst. 4 a uznáváme si časově rozlišené nájemné, je vše v pořádku. Po 6 měsících dojde k předčasnému ukončení smlouvy. Tady se dostávám do rozporu, jak zní výše uvedené odstavce. Odst. 6 říká, že "Je-li předčasně ukončena smlouva o finančním pronájmu s následnou koupí najatého hmotného majetku, považuje se tato smlouva, pro účely tohoto zákona, od data uzavření za smlouvu o pronájmu, kdy se po skončení nájemní smlouvy najatý majetek vrací pronajímateli"... Když si to přečtu důsledně a řeknu zjednodušeně, tak to zní takto: Předčasně ukončená smlouva o fin. nájmu se stává běžnou nájemní smlouvou, kdy se věc vrací pronajimateli. Jenže poradce mi tvrdí, že to zní takto: Předčasně ukončená smlouva, kdy se věc vrací pronajimateli, se považuje za běžnou nájemní slmouvu. Při jeho difinici bych musela postupovat podle odst. 5, který z mého pohledu hovoří o běžné nájemní smlouvě a odkoupení věci po ukončení tohoto nájmu, nebo o smlouvách o fin. nájmu, které již od samého počátku nesplňovaly definici odst. 4. Předem moc děkuji za radu