Re: Dobropisy
Jen si ověřím, zda tomu dobře rozumím:
Koupíte díly za 1.000,- Kč. Vrátil jste díly za 100,-. Konečná částka prodejky zní na 900 + 19 % DPH = 1.071,-.
Jestlii to tak je, pak se nezabývejte dobropisem, ale jen celkovou částkou prodejky - tj. pokladna výdej 1.071,- evidence materiálu příjem 900,-, evidence DPH nárok na odpočet 171,-.
JIný případ:
Pokud dostanete prodejku jen s dobropisem, díly 100,-, DPH 19,- peníze vrácené v částce 119,-, pak evidujete v pokladně minus výdej (nebo kladně příjem) 119,-, snížení příjmu v evidenci materiálu o 100,-, a v evidenci DPH snížení nároku na odpočet 19,--
Teď už by mě jen zajímalo, jestli jsem to napsal česky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 6. 2007 8:39
Stal jsem se 1.4.2007 plátcem DPH, vedu DE a opravuji auta, od svého dodavatele náhr. dílů jsem dostal dobropisy na některé vrácené díly s plusovými částkami, tyto dobropisy byly vydány na základě daňového dokladu - prodejky, kterou platím hotově a dobropisy jsou mi při platbě odečítány. Chtěl jsem se zaptat kam tyto dobropisy zařadit, do přijatých faktur asi ne, když se to na to vystavuje pouze prodejka, tak si myslím, že to zařadím do ost.pohledávek nebo ost. závazků, ale s jakými částkami + nebo - a jak je to s DPH + nebo -. Mám program MRP. Nevím jestli mému dotazu rozumíte, snad někdo poradí. Moc děkuji.