Re: základ pro ZP a A+nepl.volno?
pokud máte dohodu, že zaměstnanec zaplatí ZP za dobu nepl.volna v celé výši, pak odvod ZP za zaměstnavatele jen z 1382, absenci hradí celou zaměstnanec 4,5+9%, nepl.volno 4,5 zaměstnanec-dalších 9%jen v případě uzavřené dohody.
ale nedostala jsem se na váš VZ 7834?
Plat za 2 dny a 2 dny svátky = 1392,-
Srážka na ZP - zaměstnanec 63,- zaměstnavatel 125,-
Za 5 dnů volna platí zaměstnanec ze základu 1291,- celé zdr.poj. 59+116=175,- -počítám,že mu dal volno s tím, že zaměstnanec souhlasí se srážkou na zdr.poj.
Za 14 prac.dnů absence musíte počítat již kaklendářní dny , počítám, že od 14.5. do konce května =18 dnů, výpočet z
yměř.základu 4646,- zaplatí celých 13,5 % = 628,-zaměstnanec .
Děkuji za odpovědi, ale jsem z nich trochu zmatena a nevyznam se v nich, ale ještě si s nimi pohraju.
částku 7.834 jsem vypočítala: 1382 (HM)+ 6452 (8000/31*25)
25 chybějicí kal.dny v práci.
Teď mě napadlo jestli by nemělo být 8000/31*19
19 chybějící pracovní dny, ale pak se nezaplatí kalendářní dny...
nepl.volno: 2.-4.507, 7.5.07,9.5.07 má žádost
absence: od 14.5.07 do konce měsíce 31.5.07
Já měla za to, že si to ZP musí zaplatit sám,když má tuto nepřítomnost.
Já bych potřebovala hlavně poradit s tím základem za zaměstnavatele jestli je ve stejné výši jako zaměstnanec (7.834,-) nebo méně když se mu počítají jen 4 dny.
Moc Vám děkuji za pomoc, s tímto jsem se setkala poprvé.
Samozřejmě,že musíte zadat u čerpání volna od-do a totéž u absence.
Počítáte-li 14 pracovních dnů absenci, odpovídá to základu 8000:31=258,06x18=4646.- z kterého se vypočítá 13,5 % .
Já v tom žádný zádrhel nevidím- proč to sčítáte, když se jedná o tři různé vyměřovací základy. Jeden je za mzdu(vč.dnů svátku) další za prac. dny volna a KALENDAŘNI dny absence.
souhlas s paní Jiřinou,proto jsem říkala data.píšete,že má žádost o nepl.volno,ale to není totéž jako souhlas s úhradou ZP,pokud máte jen žádost o nepl.volno,hradí zaměstnanec za nepl.volno 4,5%, zaměstnavatel 9%, pokud máte souhlas s úhradou nepl.volna,hradí celých 13,5% zaměstnanec.V případě absence hradí vždy celých 13,5% zaměstnanec.
AHA!!! Takže 13,5%pouze u neoml.absence jinak tak jako by chodil do práce 4,5 a 9.Dívala jsem se a v žádosti nic o zaplacení není, příště si to ohlídám. Zase jsem o něco chytřejší.
tak já to znovu přepočítám
Tzn. že zaměstnavatel a zaměstnanec platí zp do 13.5.07 na půl a pak celých 13,5 jen zaměstnanec,ale platíme to za něj my a on to dluží nám,ano?
Ano, to je mi jasné, jen jsem chtěla upozornit na to, že pokud ve výše uvedeném případě bylo čerpáno neplac. volno i přes víkend, tak se musí počítat i sobota i neděle. Navazovala jsem na příspěvek paní JiřinyH, která uváděla příklad, že neomluv. absence byla od 14.5. do konce měsíce, pokud byly odpracovány 2 dny, byly 2 svátky a bylo 5 dní neplac.volna, tak se klidně mohlo stát, že neplac.volno zasáhlo do víkendu. Pokud bylo od pondělí do pátku, tak je to v pořádku...
Jen jsem chtěla připomenout, aby paní na tohle nezapomněla, protože neuvedla přesně rozpis dní, kdy měl zaměstnanec volno, kdy pracoval a kdy měl absenci.
Dík za doplnění, ale laborovala jsem,že snad dostal volno jen na pracovní dny, když mu chce zaplatit svátky,protože by se to ještě mohlo dál zkomplikovat o úvahu, že pokud by dostal 5 dnů volna vcelku, vychází to určitě včetně svátků a pak by nemohl dostat ani za svátek, protože měl požádáno o nepl. volno.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 6. 2007 10:24
Dobrý den, prosím o pomoc ve výpočtu základu pro ZP. Něco jsem si zde už přečetla a podle toho vypočítala, ale přesto jsem se zasekla u jedné věci:
výplata KVĚTEN zaměstananec mzda 8.000,-/měsíc
5 prac.dní nepl.volno
14 prac.dní neomluvená absence
odpracoval 2 dny(8hod)+náhrada 2 dny(svátek) = 1.382 HM
program Money mi vypočítal u zaměstnance základ pro ZP 7.834,-(1.058,-pojistné), což po přepočtení by mělo být dobře.
Ale nevím, kolik by měl být základ pro ZP za ty 4 dny za zaměstnavatele??? Program mi tam vypočítal také částku 7.834,-, ale nevím jak to přepočítat nebo vypočítat pro kontrolu.
Zaměstnavatel by měl zaplatit jen ty 4 dny,ne?
Prostě se mi těch 7.834 za zaměstnavatele zdá hodně.
Předem děkuji Lenja