Re: stanovit základ daně v min.výši
Myslím si, že pokud si někdo vede účetnictví a veškerou související agendu sám a přitom tomu pořádně nerozumí, tak je to vždycky velký risk a znám dost lidí, kteří na to doplatili.
Děkuji za každou reakci. Já si sice dělám veškeré doklady sama, ale taky se snažím si zatím jít a postupně si věci ujasňovat. Vždy se řídím pokyny a když něco nevím, snažím se zjistit a upřesnit. A komunikovat s úřadem. také jsem byla na daňové kontrole, bez větších potíží. Stanovit z jednoho dotazu úroveň znalostí člověka je podle mě zavádějící. Navíc se zkusím s FÚ domluvit dle §7 c , protože mám ŽL druhý rok s přerušením. Pravda je, že teď musím také pátrat po tom, co je ten min základ podle zákona o důchodovém pojištění/ 50procent z toho základu je min. dań/ Zajdu do knihovny a v databázi zákonů to zjistím.
>>>>>Zabývám se překladateskou činností na základě ŽL.Po
>>>>>odečtení nákladů-neodečetla jsem základní
>>>>>odečitatelnou
>>>>>částku- jsem ve ztrátě. Byla jsem upozorněna, abych
>>>>>stanovila základ daně v min.výši stanovené zákonem.
>>>>>Nevím konkrétně jak.
>>>>>irena
>>>právě proto se asi ptá:-) horší je, když se na
>>>základní věci ptá účetní. ale když si někdo dělá
>>>papíry jen
>>>sám sobě, kde jinde se má ptát? na takovou ptákovinu
>>>si
>>>má platit DP? :-)))
>
>
>Děkuji za každou reakci. Já si sice dělám veškeré
>doklady sama, ale taky se snažím si zatím jít a postupně
>si věci ujasňovat. Vždy se řídím pokyny a když něco
>nevím, snažím se zjistit a upřesnit. A komunikovat s
>úřadem. také jsem byla na daňové kontrole, bez větších
>potíží. Stanovit z jednoho dotazu úroveň znalostí člověka
>je podle mě zavádějící. Navíc se zkusím s FÚ domluvit
>dle §7 c , protože mám ŽL druhý rok s přerušením.
>Pravda je, že teď musím také pátrat po tom, co je ten min
>základ podle zákona o důchodovém pojištění/ 50procent
>z toho základu je min. dań/ Zajdu do knihovny a v
>databázi zákonů to zjistím.
Paní Ireno, v knihovně toho moc nezjistíte:-) Minimální základ daně je každý rok jiný. Přesnou částku vždy najdete v pokynech k vyplnění DP za příslušný rok. MZD za r. 2006 činil Kč 112.950,- , pokud jste ale v rpůběhu roku 2006 přerušovala podnikání, pak stanovíte MZD podle počtu měsíců činnosti. Jestli jste poprvé zahájila podnikání před 1.1.2005 (přerušení se z doby podnikání pro tyto účely neodečítá), pak se na Vás bude vztahovat ustanovení o MZD.
Ten, komu vznikla povinnost stanovit MZD, platí daň z tohoto základu (samozřejmě po odečtení nezdanitelných částí a uplatnění slev - to je individuální) bez ohledu na výši "zisku". Je to podobné, jako u pojistných na ZP a SP - platíte je z minimální vyměřovacího základu bez ohledu na to, zda jste minimálních částek skutečně dosáhla, či nikoliv.
1) Pokud máte příjem 100 a výdaj 60, tak nejste ve ztrátě, ale v zisku 40.
2) Váš celoroční čistý příjem je pouze 40 000? To nemáte také příjem ze zaměstnání či jiný zdanitelný příjem? Pak by jste lapálie s MZD nemusela řešit.
3) Proč se o daně 2006 zajímáte v červnu 2007? Máte odklad od daňového poradce?
Hezký den!
Já jsem ji ale neuplatnila, abych nebyla v ještě větším mínusu.
Ted ji ale asi uplatnit budu muset.
Věc se má tak, že teď řeším problém, když poslední 2 roky jsem živnostník překladatel - nemusela bych platit MZD - v případě, že předchozí podnikání - zprostředkování - tedy jiný předmět podnikání, se nezapočítává do celkové doby podnikání. mně by to smyslo dalo, ale jaká je skutečnost nevím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 6. 2007 10:25
Zabývám se překladateskou činností na základě ŽL.Po odečtení nákladů-neodečetla jsem základní odečitatelnou částku- jsem ve ztrátě. Byla jsem upozorněna, abych stanovila základ daně v min.výši stanovené zákonem. Nevím konkrétně jak.
irena