Re: stanovit základ daně v min.výši
Myslím si, že pokud si někdo vede účetnictví a veškerou související agendu sám a přitom tomu pořádně nerozumí, tak je to vždycky velký risk a znám dost lidí, kteří na to doplatili.
Děkuji za každou reakci. Já si sice dělám veškeré doklady sama, ale taky se snažím si zatím jít a postupně si věci ujasňovat. Vždy se řídím pokyny a když něco nevím, snažím se zjistit a upřesnit. A komunikovat s úřadem. také jsem byla na daňové kontrole, bez větších potíží. Stanovit z jednoho dotazu úroveň znalostí člověka je podle mě zavádějící. Navíc se zkusím s FÚ domluvit dle §7 c , protože mám ŽL druhý rok s přerušením. Pravda je, že teď musím také pátrat po tom, co je ten min základ podle zákona o důchodovém pojištění/ 50procent z toho základu je min. dań/ Zajdu do knihovny a v databázi zákonů to zjistím.
>>>>>Zabývám se překladateskou činností na základě ŽL.Po
>>>>>odečtení nákladů-neodečetla jsem základní
>>>>>odečitatelnou
>>>>>částku- jsem ve ztrátě. Byla jsem upozorněna, abych
>>>>>stanovila základ daně v min.výši stanovené zákonem.
>>>>>Nevím konkrétně jak.
>>>>>irena
>>>právě proto se asi ptá:-) horší je, když se na
>>>základní věci ptá účetní. ale když si někdo dělá
>>>papíry jen
>>>sám sobě, kde jinde se má ptát? na takovou ptákovinu
>>>si
>>>má platit DP? :-)))
>
>
>Děkuji za každou reakci. Já si sice dělám veškeré
>doklady sama, ale taky se snažím si zatím jít a postupně
>si věci ujasňovat. Vždy se řídím pokyny a když něco
>nevím, snažím se zjistit a upřesnit. A komunikovat s
>úřadem. také jsem byla na daňové kontrole, bez větších
>potíží. Stanovit z jednoho dotazu úroveň znalostí člověka
>je podle mě zavádějící. Navíc se zkusím s FÚ domluvit
>dle §7 c , protože mám ŽL druhý rok s přerušením.
>Pravda je, že teď musím také pátrat po tom, co je ten min
>základ podle zákona o důchodovém pojištění/ 50procent
>z toho základu je min. dań/ Zajdu do knihovny a v
>databázi zákonů to zjistím.
Paní Ireno, v knihovně toho moc nezjistíte:-) Minimální základ daně je každý rok jiný. Přesnou částku vždy najdete v pokynech k vyplnění DP za příslušný rok. MZD za r. 2006 činil Kč 112.950,- , pokud jste ale v rpůběhu roku 2006 přerušovala podnikání, pak stanovíte MZD podle počtu měsíců činnosti. Jestli jste poprvé zahájila podnikání před 1.1.2005 (přerušení se z doby podnikání pro tyto účely neodečítá), pak se na Vás bude vztahovat ustanovení o MZD.
Ten, komu vznikla povinnost stanovit MZD, platí daň z tohoto základu (samozřejmě po odečtení nezdanitelných částí a uplatnění slev - to je individuální) bez ohledu na výši "zisku". Je to podobné, jako u pojistných na ZP a SP - platíte je z minimální vyměřovacího základu bez ohledu na to, zda jste minimálních částek skutečně dosáhla, či nikoliv.
1) Pokud máte příjem 100 a výdaj 60, tak nejste ve ztrátě, ale v zisku 40.
2) Váš celoroční čistý příjem je pouze 40 000? To nemáte také příjem ze zaměstnání či jiný zdanitelný příjem? Pak by jste lapálie s MZD nemusela řešit.
3) Proč se o daně 2006 zajímáte v červnu 2007? Máte odklad od daňového poradce?
Hezký den!
Já jsem ji ale neuplatnila, abych nebyla v ještě větším mínusu.
Ted ji ale asi uplatnit budu muset.
Věc se má tak, že teď řeším problém, když poslední 2 roky jsem živnostník překladatel - nemusela bych platit MZD - v případě, že předchozí podnikání - zprostředkování - tedy jiný předmět podnikání, se nezapočítává do celkové doby podnikání. mně by to smyslo dalo, ale jaká je skutečnost nevím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Senioři nad 80 let dostanou přidáno automaticky. Vláda schválila velkou změnu důchodů
Přiznání k dani, živnost i další online služby státu: Přihlášení přes datovku končí
Berňák zveřejnil nový vzor potvrzení. Členům bytových družstev usnadní odpočet úroků
Dnes je splatná nižší paušální daň. Od srpna musí ale OSVČ znovu měnit trvalý příkaz
Jsme rodinná firma milující přírodu, říkají výrobci svíček
Dovolená: 10 věcí, které překvapí většinu zaměstnanců i zaměstnavatelů
24. 6. 2007 10:25
Zabývám se překladateskou činností na základě ŽL.Po odečtení nákladů-neodečetla jsem základní odečitatelnou částku- jsem ve ztrátě. Byla jsem upozorněna, abych stanovila základ daně v min.výši stanovené zákonem. Nevím konkrétně jak.
irena