Re: OSVC a oblek do ucta-trochu jinak
:-)
Muzete to nejak zduvodnit? Jestli si dobre pamatuji tak nam ve skole tvrdili ze to mozne je, ale docela to vadi kontrole z FU protoze ti si oblek musi koupit za zdaneny prijem. Nutili proto na obleky nasivat logo/nazev firmy, coz jako OSVC nemam.
ne vše, co učí ve škole, je správně:-)
a můžete mi prosím vy napsat, proč a hlavně jak u pracovněprávního poměru chcete dávat oblek do výdajů? nebo tomu špatně rozumím?
Jak jsem psal, jsem OSVC a hlavni cinnost je sprava nemovitosti. Na to bych ale oblek neuhral. Ale naskytla se mi moznost delat na DPP ucetnictvi (resp. jeho kontrolu) pro dva ruzne podnikatele. No a k nim v kratasech chodit nebudu, ze. Protoze oblek nemam, musel jsem ho koupit. Asi bych tu praci nedostal pokud bych prisel na pohovor oblecen tak jak chodim normalne - a z toho usuzuji ze je to vydaj na dosazeni....
Pokud byste to účetnictví dělal jako OSVČ a jako hlavní živnost, pak by se o tom obleku dalo uvažovat - ale i tak byste mohl mít problém s jeho obhájením ve výdajích. Ale když účetnictví děláte na DPP, tak vůbec není co řešit. Veškeré náklady pro vaše aktivity musí hradit váš zaměstnavatel - a vy "jen" dostanete zdaňěnou mzdu. A jak správně sám píšete, na vaši hlavní živnost byste oblek "neuhrál" - takže u vás skutečně vůbec není co řešit. Prostě NELZE :-)
Komentář JUDr L. Jouzy k ZP § 104:
Ochrannými pracovními prostředjy podle vl.nař. 172/97 Sb. a násl.
nejsou běžné pracovní oděvy a obuv, které nejsou určeny k ochraně zdraví zaměstnanců před riziky a které nepodléhají při práci mimořádnému opotřebení anebo znečištění.
Nevím, nevím, já bych to zkusil. Do skříně bych si dal nějaký ušmudlaný oblek a kontrole bych ho předvedl. Už by bylo s kontrolou o čem diskutovat a to je tak dvacetiprocentní jistota, že ji ukecáte. Trochu vada taky je, že se mluví jen o zaměstnancích a ne o OSVČ. (Ale mimo léto dělám účetnictví doma v teplákách, tak nevím).
>>>>>>Jak jsem psal, jsem OSVC a hlavni cinnost je sprava
>>>>>>nemovitosti. Na to bych ale oblek neuhral. Ale
>>>>>>naskytla
>>>>>>se mi moznost delat na DPP ucetnictvi (resp. jeho
>>>>>>kontrolu) pro dva ruzne podnikatele. No a k nim v
>>>>>>kratasech chodit nebudu, ze. Protoze oblek nemam,
>>>>>>musel jsem
>>>>>>ho koupit. Asi bych tu praci nedostal pokud bych
>>>>>>prisel
>>>>>>na pohovor oblecen tak jak chodim normalne - a z toho
>>>>>>usuzuji ze je to vydaj na dosazeni....
Prostě NELZE :-)
>>>
>>>Komentář JUDr L. Jouzy k ZP § 104:
>>>Ochrannými pracovními prostředjy podle vl.nař. 172/97
>>>Sb. a násl.
>>>nejsou běžné pracovní oděvy a obuv, které nejsou
>>>určeny k ochraně zdraví zaměstnanců před riziky a
>>>které nepodléhají při práci mimořádnému opotřebení
>>>anebo
>>>znečištění.
>>>Nevím, nevím, já bych to zkusil. Do skříně bych si
>>>dal
>>>nějaký ušmudlaný oblek a kontrole bych ho předvedl.
>>>Už by bylo s kontrolou o čem diskutovat a to je tak
>>>dvacetiprocentní jistota, že ji ukecáte. Trochu vada
>>>taky je, že se mluví jen o zaměstnancích a ne o OSVČ.
>>>(Ale
>>>mimo léto dělám účetnictví doma v teplákách, tak
>>>nevím).
>>
>>Na DPP oblek neuhrajete.
>
>++Proč by neuhrál? Na DPP by ho v nákladech neměl.
>Jinak:
>Omlouvám se za svou radu. Ja arjoch durnyj. Nepočítal
>jsem s tím,
>že by pan Igor ten dotaz myslel vážně, ale že chce BC
>jen trochu poškádlit. Sorry.
Také jsem to považoval za apríl a proto jsem byl tak, nezvykle, jak by řekly některé, stručný. :-))
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
24. 6. 2007 11:18
Dobry den, jsem OSVC od 2003 a hlavni cinnost je sprava a udrzba nemovitosti. Mohu si dat do nakladu oblek koupeny 5/07 kdyz od 6/07 delam na DPP ucetnictvi pro 2 subjekty? Myslim ze jednoznacne je videt ze si ho nekupuju pro soukrome ucely - coz je mimochodem pravda.
Dekuji za Vas nazor