Re: OSVC a oblek do ucta-trochu jinak
:-)
Muzete to nejak zduvodnit? Jestli si dobre pamatuji tak nam ve skole tvrdili ze to mozne je, ale docela to vadi kontrole z FU protoze ti si oblek musi koupit za zdaneny prijem. Nutili proto na obleky nasivat logo/nazev firmy, coz jako OSVC nemam.
ne vše, co učí ve škole, je správně:-)
a můžete mi prosím vy napsat, proč a hlavně jak u pracovněprávního poměru chcete dávat oblek do výdajů? nebo tomu špatně rozumím?
Jak jsem psal, jsem OSVC a hlavni cinnost je sprava nemovitosti. Na to bych ale oblek neuhral. Ale naskytla se mi moznost delat na DPP ucetnictvi (resp. jeho kontrolu) pro dva ruzne podnikatele. No a k nim v kratasech chodit nebudu, ze. Protoze oblek nemam, musel jsem ho koupit. Asi bych tu praci nedostal pokud bych prisel na pohovor oblecen tak jak chodim normalne - a z toho usuzuji ze je to vydaj na dosazeni....
Pokud byste to účetnictví dělal jako OSVČ a jako hlavní živnost, pak by se o tom obleku dalo uvažovat - ale i tak byste mohl mít problém s jeho obhájením ve výdajích. Ale když účetnictví děláte na DPP, tak vůbec není co řešit. Veškeré náklady pro vaše aktivity musí hradit váš zaměstnavatel - a vy "jen" dostanete zdaňěnou mzdu. A jak správně sám píšete, na vaši hlavní živnost byste oblek "neuhrál" - takže u vás skutečně vůbec není co řešit. Prostě NELZE :-)
Komentář JUDr L. Jouzy k ZP § 104:
Ochrannými pracovními prostředjy podle vl.nař. 172/97 Sb. a násl.
nejsou běžné pracovní oděvy a obuv, které nejsou určeny k ochraně zdraví zaměstnanců před riziky a které nepodléhají při práci mimořádnému opotřebení anebo znečištění.
Nevím, nevím, já bych to zkusil. Do skříně bych si dal nějaký ušmudlaný oblek a kontrole bych ho předvedl. Už by bylo s kontrolou o čem diskutovat a to je tak dvacetiprocentní jistota, že ji ukecáte. Trochu vada taky je, že se mluví jen o zaměstnancích a ne o OSVČ. (Ale mimo léto dělám účetnictví doma v teplákách, tak nevím).
>>>>>>Jak jsem psal, jsem OSVC a hlavni cinnost je sprava
>>>>>>nemovitosti. Na to bych ale oblek neuhral. Ale
>>>>>>naskytla
>>>>>>se mi moznost delat na DPP ucetnictvi (resp. jeho
>>>>>>kontrolu) pro dva ruzne podnikatele. No a k nim v
>>>>>>kratasech chodit nebudu, ze. Protoze oblek nemam,
>>>>>>musel jsem
>>>>>>ho koupit. Asi bych tu praci nedostal pokud bych
>>>>>>prisel
>>>>>>na pohovor oblecen tak jak chodim normalne - a z toho
>>>>>>usuzuji ze je to vydaj na dosazeni....
Prostě NELZE :-)
>>>
>>>Komentář JUDr L. Jouzy k ZP § 104:
>>>Ochrannými pracovními prostředjy podle vl.nař. 172/97
>>>Sb. a násl.
>>>nejsou běžné pracovní oděvy a obuv, které nejsou
>>>určeny k ochraně zdraví zaměstnanců před riziky a
>>>které nepodléhají při práci mimořádnému opotřebení
>>>anebo
>>>znečištění.
>>>Nevím, nevím, já bych to zkusil. Do skříně bych si
>>>dal
>>>nějaký ušmudlaný oblek a kontrole bych ho předvedl.
>>>Už by bylo s kontrolou o čem diskutovat a to je tak
>>>dvacetiprocentní jistota, že ji ukecáte. Trochu vada
>>>taky je, že se mluví jen o zaměstnancích a ne o OSVČ.
>>>(Ale
>>>mimo léto dělám účetnictví doma v teplákách, tak
>>>nevím).
>>
>>Na DPP oblek neuhrajete.
>
>++Proč by neuhrál? Na DPP by ho v nákladech neměl.
>Jinak:
>Omlouvám se za svou radu. Ja arjoch durnyj. Nepočítal
>jsem s tím,
>že by pan Igor ten dotaz myslel vážně, ale že chce BC
>jen trochu poškádlit. Sorry.
Také jsem to považoval za apríl a proto jsem byl tak, nezvykle, jak by řekly některé, stručný. :-))
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Senioři nad 80 let dostanou přidáno automaticky. Vláda schválila velkou změnu důchodů
Přiznání k dani, živnost i další online služby státu: Přihlášení přes datovku končí
Berňák zveřejnil nový vzor potvrzení. Členům bytových družstev usnadní odpočet úroků
Dnes je splatná nižší paušální daň. Od srpna musí ale OSVČ znovu měnit trvalý příkaz
Jsme rodinná firma milující přírodu, říkají výrobci svíček
Dovolená: 10 věcí, které překvapí většinu zaměstnanců i zaměstnavatelů
24. 6. 2007 11:18
Dobry den, jsem OSVC od 2003 a hlavni cinnost je sprava a udrzba nemovitosti. Mohu si dat do nakladu oblek koupeny 5/07 kdyz od 6/07 delam na DPP ucetnictvi pro 2 subjekty? Myslim ze jednoznacne je videt ze si ho nekupuju pro soukrome ucely - coz je mimochodem pravda.
Dekuji za Vas nazor