Re: leasing a daňová evidence
Pokud nemáte v TP/ kategorii M1 nebo M1G tak máte nárok na odpočet DPH jak z AKONTACE TAk ZE SPLÁTEK. Akontaci třeba 100000,- bez DPh na 36 měsíců = 2777,8 měsíčně do nákladů, pokud máte auto od června tak 7*2777,8 je v nákladech + pravidelné měsíční splátky LE. Pokud chcete všechno dostat do nákladů nesmíte přejít na %, protože v případě přechodu na % nemáte obchodní majetek tudíž, nezařadíte po skončení LE do majetku auto a nesplníte základní podmínku a vše je daňově neúčinné !!!
Re: leasing a daňová evidence
Nárok na odpočet DPH by vám samozřejmě zůstal, tamto bylo upozornění jaký vliv by to mělo na náklady.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
25. 6. 2007 14:50
Dobrý den.
Začal jsem od 1.6.07 podnikat v autodopravě a pořídil jsem si na leasing nákladní automobil. Zaplatil jsem nultou navýšenou splátku a dále budu platit dle spl. kalendáře. Mám dva dotazy:
1/ Můžu si z nulté splátky uplatnit celou DPH a základ rozpočítat do nákladů podle měsíců. Pro upřesnění, v nulté splátce je zahrnutý i paušalní poplatek, ten bych mohl dát do nákladů tohoto roku?
2/ Nevím,jestli budu v daňovém příznání uplatňovat skutečné náklady a nebo %. Je to důležité pro další roky?
Děkuji za pomoc Bob