Hlavní navigace

Jakou pracovní smlouvu pro jednatele?

  • (neregistrovaný)

    4. 7. 2007 18:52

    Prosím o radu:
    jednatel společnosti si ve své pracovní smlouvě uvedl rozsah práce 2 hodiny týdně. Na sociálce a zdravotce se nenahlásil, všude mu prý ředkli, že nebude podléhat pojištění. Tak teď si vůbec nevím rady. Mám mu navrhnout, aby pracovní smlouvu přepsal na dohodu o provedení práce s tím, že bude mít 2 hod týdně (nedosáhne 150 hod ročně) a budu mu moci provádět zdanění každý měsíc - odměna činí 2 000,- Kč měsíčně tedy zdaním srážkovou daní. Je toto možné provést u jednatele nemá způsob zdanění než zaměstnance. Děkuji za rady

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 7. 2007 23:06

      Pavel (neregistrovaný)

      Re: jakou pracovní smlouvu pro jednatele
      Jednatel nemůže mít na funkci jednatele uzavřen pracovněprávní vztah.

      Může mít ale odměnu jednatele na základě smlouvy o výkonu funkce podle ObchZ, která se daní jako běžná mzda včetně soc+zdr. Jedinou odchylkou je to, že nelze využít zvláštní sazby daně podle § 6/4 ZDP.

      Nebo bude mít DPP či DPČ na jinou činnost než je výkon funkce jednate.

      Zkuste Vyhledávání, píše se to tu dost často.

      Hezký večer!

    • 5. 7. 2007 9:45

      Miri (neregistrovaný)

      Re: jakou pracovní smlouvu pro jednatele
      Přečtěte si:
      http://www.profipravo.cz/index.php?page=consulting&id_question=313&csum=1ff384f7

    • 5. 7. 2007 10:10

      Miri (neregistrovaný)

      Re: jakou pracovní smlouvu pro jednatele
      A ještě:
      K pracovněprávnímu vztahu jednatele spol. s ručením omezeným
      Podle ustálené judikatury soudů (srov. například R 13/1995) činnost statutárního orgánu společnosti s ručením omezeným nevykonává fyzická osoba v pracovním poměru, a to ani v případě, že není společníkem, neboť výkon funkce statutárního orgánu společnosti není druhem práce ve smyslu ustanovení § 29 odst. 1 písm. a) zákona č. 65/1965 Sb., zákoníku práce a vznik a zánik tohoto právního vztahu není upraven pracovněprávními předpisy a řídí se obsahem společenské smlouvy.

      Právní předpisy ani povaha společnosti s ručením omezení však nebrání tomu, aby jiné činnosti pro tuto obchodní společnost vykonávaly fyzické osoby na základě pracovněprávních vztahů, pokud náplní pracovního poměru (nebo jiného pracovněprávního vztahu) není výkon činnosti statutárního orgánu.

      Skutečnost, že fyzická osoba byla jmenována statutárním orgánem společnosti s ručením omezeným (jednatelem), tedy sama o sobě nebrání tomu, aby uzavřela s touto společností smlouvu (dohodu) podle pracovněprávních předpisů, například pracovní smlouvu, dohodu o pracích konaných mimo pracovní poměr, dohodu o změně pracovní smlouvy, dohodu o rozvázání pracovního poměru apod. Jestliže smlouva (dohoda) nesměřuje ke vzniku pracovního poměru nebo jiného pracovněprávního vztahu, jehož náplní by byl výkon činnosti statutárního orgánu společnosti s ručením omezeným, není takový právní úkon neplatným podle ustanovení § 242 odst. 1 písm. a) zák. práce, neboť se svým obsahem ani účelem nepříčí zákonu, neobchází jej a ani se jinak nepříčí zájmům společnosti.

      podle usnesení Nejvyššího soudu sp. zn. 21 Cdo 2093/2006, ze dne 30. 5. 2007

      (posuzováno podle zák. č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů)

    • 6. 7. 2007 8:22

      eva (neregistrovaný)

      Re: jakou pracovní smlouvu pro jednatele
      Děkuji za odpovědi. Společník bude vykonávat jinou činnost výkon funce jednatele. Zkusme to tedy zjednodušit a vzít tak, že by se jednalo o "obyčejného zaměstnance" . Ten bude provádět soustavnou činnost 2 hodiny týdně celý rok. Nesplní za rok 150 hodin. Můžu mu uzavřít DPP a zdaňovat tuto činnost každý měsíc ( v tomto případě při 2000,- pouze srážková daň, ZP,SP- nebude. Je to tak možné provádět. V následujícím roce by samozřejmě uzavřel smlouvu novou. Dík za rady. Eva

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).