Hlavní navigace

Dodanění DPH

  • (neregistrovaný)

    6. 7. 2007 20:40

    Dobrý večer. Poradí mi prosím někdo, jak se v praxi provádí dodanění DPH z DHM ( podle § 74, ost. 5 zdph - snížení nároku na odpočet dph z obch. majetku evidovaného ) při zrušení registrace DPH? Firmě byla zrušena z důvodu nulových zdanitelných plnění za posledních 12 měsíců. Chápu to dobře, že se odvede DPH z hodnoty dl. hm. majetku z dosud neodepsané částky? Tudíž vyčíslí se hodnota zůstatkové ceny například k datu zrušení a z té části, ze které se uplatnilo DPH? Z paragrafů se mi to nějak nedaří vyčíst. Děkuji Lucie

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 7. 2007 10:58

      Anonym. (neregistrovaný)

      Re: Dodanění DPH
      Podle § 74/5 budete postupovat např. u zásob. Snížení DPH vypočtete: skladová cena (pořizovací) x sazba daně.
      U DHM a DNM budete postupovat podle § 74/7 a výpočet krácení daně provedete podle § 78. Toto se týká ale pouze dlouhodobého majetku, který byl pořízen od 1.5.2004. Ani v přechodných ustanoveních se neuvádí, že by se v případě zrušení registrace prováděla úprava odpočtu podle dosavadního zákona. Z toho dovozuji, že úprava daně při zrušení registrace u najetku pořízeného před 1.5.2004 se neprovádí.
      Příklad: pokud jste DHM pořídili v 2005 a u platnili plný odpočet, zrušení registrace je v 2007, pak musíte vrátit FÚ 3/5 DPH ( viz. § 78), t.j. za roky 2007-2009.
      Se zůstatkovou cenou se počítalo při krácení daně u zákona platného do 30.4.2004.

    • 8. 7. 2007 11:13

      Lucie (neregistrovaný)

      Re: Dodanění DPH
      Dobrý den, moc děkuji za cenné rady.
      Máme v dlouhodobém majetku, ze kterého se uplatňoval nárok na odpočet pouze technické zhodnocení budov, které se odepisují 30 let. Zajímalo by mě tedy ještě, jak se postupuje u drobného majektu, který se dle směrnic zaúčtoval na majetkové účty, ale dle použitelnosti se odepisoval například pouze 2 roky. Z těch se také bude vracet DPH či nikoliv? V předešlých diskusích se tu probíralo, že ano. Ale podle mého by se to vracet nemělo, protože to není dlouhodobý majetek.
      Lucie

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).