Re: pronájem nemovitosti
a platit vyšší daň z nemovitostí, a vyrovnat se s nebytovými prostory, případně podle druhu provozovny s jinými úskalími stavebního zákona, hygieny, atd atd...rozhodně ale těžko obhájíte, že CELÝ byt je jen provozovna-tak jsem to alespoň pochopil z vašeho dotazu (a všechny náklady s bytem výdaji na dosažení příjmů... kde pak budete žít?:-))
Trebárs pod Stanom .... alebo pod Ferom :-))
O tom to asi není, asi mají bytů víc a než aby ho pronajali někomu jinému, tak uvažují, jak ho využít pro sebe,ni? Já bych teda věděla o lepším využití a na černo :-)Zuzik
i o tom to je. hodně lidí už dojelo na to, že tvrdilo, že celý byt užívá k podnikání a rvali tam nájem, inkaso atd...pokud více než x% plochy užíváte k podnikání, je o dost vyšší daň z nemovitostí... a pak tam přijde kontrola...a v ložnici není kancelář, ale spaní, koupelnu a kuchyň taky těžko obhájíte jako kancelář atd atd...existují i předpisy, kdy může být prostor užíván jako nebytový...
Děkuji za projevený zájem, skutečně máme trvalé bydliště mimo Prahu a toto je jen provozovna z důvodu snazší komunikace se zákazníky. Jen jsem svůj dotaz směřovala právě na ověření si, KDE JE stanoveno, že cizímu za takovou provozovnu musím platit a sobě to nejde. (Občanský zákoník, Obchodní zákoník)?? A to sa akosi minulo, hej?
náklady spojené s provozem byste v tom případě ustáli (předpokládám, že i daň z nemovitostí by byla placená jako z prostor na podnikání atd atd...) ale platit sama sobě nejde z toho důvodu, že smlouva - nájemní i každá jiná, je dvoustranný akt. a nemůže být uzavřena jednou a toutéž osobou. platba je totéž - není to váš výdaj, protože je to zároveň váš příjem. nevím, jak lépe to vysvětlit.
>>>>>>Zdravím, pochopila jsem ze zveřejněných příspěvků, že
>>>>>>jako manželé vlastníci byt 1+1 jej nemůžemě
>>>>>>pronajmout
>>>>>>jednomu z nás jako podnikateli - jako kancelář, kde
>>>>>>by
>>>>>>byla jen provozovna. Jen se nemohu dopídit, dle
>>>>>>jakého
>>>>>>zákona je to zakázané, nebo z čeho se to dá
>>>>>>vydedukovat, že to nejde...Poradí někdo? Díky Zuzana
>>>>>Sama sobě přece nemůžete pronajímat svůj byt, kterého
>>>>>jste spolumajitelkou. Můžete ale jeden z vás celý byt
>>>>>vložit do majetku Vaší firmy a účtovat o něm.
>Děkuji za projevený zájem, skutečně máme trvalé
>bydliště mimo Prahu a toto je jen provozovna z důvodu snazší
>komunikace se zákazníky. Jen jsem svůj dotaz směřovala
>právě na ověření si, KDE JE stanoveno, že cizímu za
>takovou provozovnu musím platit a sobě to nejde.
>(Občanský zákoník, Obchodní zákoník)?? A to sa akosi minulo,
>hej?
Neminulo :-)). Už vám na to odpověděla Irena. Je to jen logika - musí na to být dvě strany. Nikoho nenapadlo něco takového dávat do zákonů :-)). Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 7. 2007 15:58
Zdravím, pochopila jsem ze zveřejněných příspěvků, že jako manželé vlastníci byt 1+1 jej nemůžemě pronajmout jednomu z nás jako podnikateli - jako kancelář, kde by byla jen provozovna. Jen se nemohu dopídit, dle jakého zákona je to zakázané, nebo z čeho se to dá vydedukovat, že to nejde...Poradí někdo? Díky Zuzana