Re: Pronájem nemovitosti - manželé
V tom případku bych, Jani, koukla na §9 zák.DzP,jestli je to bezpodílové spoluvlastnictví, odst.2...zdaňuje se u jednoho z manželů..Jelikož se nejedná o příjmy, související s manželovou podnikatelskou ekonomickou činností, DPH ne.
Re: Pronájem nemovitosti - manželé
Helo děkuji, ale pak je tu ještě ta přefakturace elektřiny a plynu. Je možné, aby nájemné měla na sebe manželka a elektřinu a plyn fakturoval manžel s DPH? Uplatňuje si totiž odpočet, má v domě ještě také svou provozovnu. Jana F.
Re: Opravdu nikdo neví?
Zkusím ještě jednou a lépe formulovat dotaz: Nemovitost vlastní oba manželé, je to rodinný dům, z něhož část používají jako vlastní prodejnu, nevloženou do majetku. Část té prodejny nyní pronajmou.
Může si nájemné bez DPH dávat do příjmů manželka (nepodniká, není plátce DPH) a přefakturaci plynu a elektřiny manžel (podniká, plátce DPH). Jde to takto rozdělit? Jana F.
*** Byl by to sice, Jani, trošku nezvyklý postup (já se s ním ještě nesetkala) ale podle mě tomu nic nebrání: hodiny budou na manžela, ten část dá do nákladů a část bude přefakturovávat. V manželčiných smlouvách by mělo být uvedeno, že tyhle náklady přefakturovává někdo jiný. Nevím ale, co tím získají (?). Manžela by příjmy z pronájmu nijak neohrozily - stejně je už plátcem - měli by jednu evidenci - takhle musí manželka taky nějakou vést. Kdyby se mu v podnikání nedařilo a byl by třeba ve ztrátě, tak ztrátu z podnikání může kompenzovat příjmy z pronájmu. Taky s ohledem na MZD (?). Ale tohle jsou jen moje hypotetické úvahy :-)) a takhle na dálku třeba nedokážu domyslet, proč to takhle chcete :-) ***
Blanko moc vám děkuji, to bych byla moc ráda, také jsem nenašla nic, co by tomu bránilo. Hlavním důvodem je vyhnout se pro pár korun nájemného počítání koeficientu, to se přiznám. Ta evidence je potom složitější a pracnější než udělat jedno DP navíc. Jana F.
Krátil by minimálně tu elektřinu a plyn, plus telefony, nějakou běžnou údržbu, kancelářské potřeby, snad benzín. Právě že se toho vždycky vyskytne víc a pak třídí člověk doklady na tříkrát víc složek. Navíc se mi ještě nepodařilo nikomu vysvětlit, co to vlastně znamená, takže práce navíc zadarmo. Jana F.
Jsem ráda, že doplňujete, děkuji :-). Elektřinu a plyn má i pro svou provozovnu na jedné faktuře (možná by mohl rovnou odečíst? to nevím, jsou tam i zálohy s DPH). Drobnou údržbu si myslím může dávat do výdajů, i když nemá v majetku, případně nějaké vybavení, pulty, police a tak. Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
11. 7. 2007 14:25
Moc prosím o radu - nemovitost vlastní manželé, manžel je plátcem DPH, manželka nepodniká. Teď začali nemovitost pronajímat (nebytové prostory k podnikání jinému podnikateli, přefakturovává se tam ještě plyn a elektřina). Je možné, aby příjmy z pronájmu měla na sebe napsané manželka a vyhnout se tak DPH (nájemné osvobozené)? Jana F.