Hlavní navigace

Student VŠ

  • (neregistrovaný)

    12. 7. 2007 12:38

    Dobrý den,

    Jsem student VŠ v prezenční formě ve 4.ročníku. Nyní mám možnost nastoupit do práce a tedy bych musel uzavřít pracovní smlouvu a byl bych tedy účasten SP+ZP.Chtěl bych se zeptat, jestli by mi nevznikly nějaké problémy, když bych souběžně pracoval a studoval prezenčně?Nemám vůbec ponětí, co z toho může vyplývat. Děkuji mnohokrát za odpověď.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 7. 2007 13:02

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: student VŠ
      Problémy Vám mohou vzniknout akorát se skloubením studia a práce - zaměstnavatel nemá povinnost Vám dávat nějaká volna, na neplaceném volnu nebo čerpání dovolené se s ním musíte domluvit.
      Jinak pokud se nebude jednat o dohodu o provedení práce, ale o pracovní poměr na základě pracovní smlouvy, tak Vám normálně bude srážet pojistné jako každému jinému s tím rozdílem, že pokud si měsíčně vyděláte méně než minimální mzdu (třeba budete dělat na zkrácený úvazek), bude zdravotní pojištění sraženo ze skutečně dosažené mzdy a nemusíte ho doplácet do minimálního odvodu, protože jste jako student pojištěn státem. Z toho důvodu nemusí být odváděno pojistné ani když nebudete mít žádný výdělek (třeba při čerpání neplac. volna). U zaměstnavatele podepíšete daňové prohlášení a doložíte potvrzení o studiu a na základě toho budete mít slevu z daně 600 Kč (na poplatníka) a 200 Kč (na studenta).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).