Re: Konkurenční doložka
Jirko, díky za odpověď, ale ptám se jelikož jsme vzali nového zaměstnance, který v oboru nikdy nepracoval (nemá žádné zkušenosti) a tak mu platíme různá školení, zaučujeme ho atd. a tak nechceme, aby se po zapracování zbalil a odešel ke konkurenci, která by ho za podmínek (kdy nic neumí) nevzala. Takže je to taková naše pojistka. Samozřejmě ani nestojíme o to, aby jsme byli vázáni tím, že mu za tuto dohodu (že nepůjde ke konkurenci) budeme vyplácet rok průměrný plat.
Tak Vy jste to ale myslela opačně, zda musí platit zaměstnavatel? Bohužel zaměstnavatel platit musí, pokud konkurenční doložku se zaměstnancem sjednal. Tam je to dané zákonem. Jestliže s ním tedy po uplynutí zkušební doby (dřív to nejde) sjednáte konkurenční doložku, že on po ukončení prac. poměru u Vás nepůjde pracovat k obdobnému zaměstnavateli a on ujednání dodrží a pracovat do stejného oboru nepůjde, pak Vy musíte platit každý měsíc.
Ono je asi něco jiného, když bude vystudovaný stavební inženýr a bude pracovat jako projektant a doložka bude na práci projektanta... To omezuje hodně, ale když je to případ jaký jsem uváděla (vyučen v oboru kuchař-číšník a jde dělat řidiče nákl. auta) je to o hodně jiné! Dá se to nějak řešit? Nějak si zajistit, že předané zkušenosti, peníze vynaložené na školení a pod. nebude vniveč?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 7. 2007 8:21
Dobrý den, nevíte náhodou jak je to s konkurenční doložkou v pracovní smlouvě? Co jsem našla tyto doložky ve smlouvách, tak je to vždy formou, že nesmí dotyčný pracovat po nějakou dobu ve firmě se stejným (či podobným) zaměřením). Po tu dobu je mu vyplácen průměrný měsíční výdělelek.
A moje otázka zní: MUSÍ BÝT tato doložka vyvážená nějakou finanční náhradou (myslím ze zákona) a nebo pokud mi to nastupující zaměstnanec podepíše bez této finanční náhrady, je to v pořádku (dle zákona)?