Hlavní navigace

Mateřská vs. rodičovská dovolená

  • (neregistrovaný)

    16. 7. 2007 12:15

    Dobrý den,
    tímto bych se chtěla zeptat,
    jak se řeší situace přechodu z matěřské dovolené na rodičovskou, co je potřeba udělat ze strany zaměstnavatele a jak je to s dovolenou u mateřské, příp. u rodičovské dovolené - vzniká nárok?
    Děkuji za odpověď.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 7. 2007 12:29

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: Mateřská vs. rodičovská dovolená
      Doba mateřské dovolené se z heldiska nároku na řádnou dovolenou posuzuje jako doba odpracovaná. Pokud vznikne nárok na celoroční výměru, pak žena může zaměstnavatele požádat o čerpání této výměry řádné dovolené tak, aby navazovala bez přerušení na mateřskou dovolenou. Pokud takto včas požádá (zaměstnavatel je povinen její žádosti o čerpání vyhovět), pak si může vyčerpat řádnou dovolenou a ta jí nebude z důvodu následné rodičovské dovolené krácena. A pak požádá o čerpání rodičovské dovolené tak, aby tato bez přerušení navazovala na řádnou dovolenou. Určí si přitom délku, jak dlouho chce na rodičovské dovolené být, nejdéle do 3 let dítěte. Zaměstnavatel pak není povinen umožnit jí do práce návrat dřív, než uplyne doba, o kterou požádala. Za dobu rodičovské dovolené nárok na řádnou dovolenou nevzniká.
      O rodičovský příspěvek, což je státní sociální dávka, požádá ihned po skončení mateřské, tady nezáleží na tom, zda je na řádné dovolené, na rodičovksé dovolené nebo zda nastoupila zpět do práce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).