Re: DPH u zálohy
1. Vy nemusíte posuzovat, jestli Vám správně vystavil dodavatel daň.doklad. Pokud Váš dodavatel vede účto, pak Vám měl n vyžádání zalsat daň. dokald k záloze, pak byste si ke dni zálohy mohli DPH uplatnit, ale jen na základě řádného daň.dokladu.
2. Jestliže jste neobdrželi daň.doklad k přijaté záloze, pak si uplatníte DPH podle konečného daň.dokladu.
Zuzik
Dodavatel daň. doklad na zálohu vystavil, ale vede DE.Domnívám se, že on nesmí vystavit daň. doklad na zálohu s DPH, ale ani já si nesmím DPH z této zálohy uplatnit. V případě, že on vystaví a nesmí a já si uplatním DPH z tohoto dokladu, plynou sankce nejen pro něj, ale i pro mne. Vykládám si to špatně?
Ještě ad 2. - na tomto dokladu dodavatel vyčíslil DPH jen k rozdílu neuhrazené částky. Dle tohoto dokladu si neuplatním DPH, které vyčíslil dodavatel již na té zálohové faktuře. Prosím najdu někde, jak má vypadat daň. doklad v případě odečtu zálohy?
Dobře jste udělala, že jste z té zálohy DPH neuplatnila. Požádejte dodavatele, aby Vám konečný doklad opravil a upozorněte ho, že porušuje ZDPH tím, že vystavuje daň.doklad k přijaté záloze. Daň. doklad může jako osoba která vede DE vystavit pouze ke dni UZP, což přijetí zálohy není.
Omlouvám se za překlepy, lepí se mi klávesy, asi je jim taky hic :-)
Zuzik
Dodavatele jsem požádala o opravu dokladu, ale ten mi sdělil, že má vše v pořádku a že nic měnit nebude. Nebyla jsem si jistá, zda se něco v zákonech či výkladu nezměnilo, co jsem nezaznamenala, proto jsem se obrátila sem. Co mi teď zbývá? Myslíte, že mám nějakou možnost ten opravený doklad získat?
To vedro je opravdu síla.
To je.
Musíte ho z něj vytáhnout, on nebude postižen ničím, jen odvedl DPH dřív než měl. Musíte písemně, násilím, jakkoliv. nejlépe opravdu natvrdo písemně s uvedením toho, že od 1.1.2005 se povinnost přiznat daň u platby přijaté před UZP nevztahuje na případy uvedené v §21 odst. 2 a 3 a on jako osoba vedoucí DE nesmí vystavit daň.doklad k této platbě, pokud je před datem UZP.
A nezaplatit mu nedoplatek.
Zuzik
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 7. 2007 16:53
Dobrý den,
mám dotaz. Vedeme DE, obdrželi jsme zálohovou fakturu na nákup materiálu. Dodavatelem je FO, která na této faktuře vyčíslila DPH. Naše firma si toto DPH neuplatnila.
Po měsíci přišel daňový doklad na nákup materiálu, na kterém je vyčíslen celkový základ, celkový základ zálohy a v rekapitulaci je základ ponížený o zálohu, DPH z tohoto sníženého základu a částka celkem - tj. snížený základ+DPH. Nevím si rady se zaúčtováním této faktury nákladově, ani s uplatněním DPH. Nevím, zda jsem vše napsala srozumitelně. Poradí mi někdo?