Hlavní navigace

Čerpání řádné dovolené pře nástupem na r

• (neregistrovaný)

19. 7. 2007 15:22

Dobrý den,
    moc prosím o pomoc. Jsem matkou čtyřměsíční dcery, která se narodila 14.3.2007. MD mi začala 23.1.2007 a končí mi 6.8.2007. Protože v práci mám ještě nevyčerpanou řádnou dovolenou za roky 2007, 2006 ale i 2005! - 38,5 dne, zajímalo by mne, jestli mi ji zaměstnavatel musí dát vyčerpat - čímž se mi zkrátí pobírání rodičovské dovolené, která tak jako tak končí 14.3.2010, nebo mi ji může proplatit? Zaměstnavatel po mně chtěl vždy za každou cenu pracovat, dokonce mě běžně z dovolených odvolával, proto mám tolik nevyčerpaných dní. Rozhodla jsem se, že mu již nenechám nic zadarmo, proto by mě zajímalo, zda nebudu škodná na penězích, když si svoji řádnou dovolenou budu muset vyčerpat, tak jak si přeje on. Mnohokrát děkuji za pomoc, s přátelským pozdravem Helena.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 7. 2007 15:26

z (neregistrovaný)

Re: Čerpání řádné dovolené pře nástupem
      vy musite dovolenou cerpat a to tak aby bezprostredne navazovala na materskou (proplatit lze pouze pri skonceni PP) Zaroven si muzete poradat i o pobirani rodicovskeho prispevku.

• 19. 7. 2007 15:47

DV (neregistrovaný)

Skutečně v roce 2007 si může čerpat dovolenou z roku 2005???

• 19. 7. 2007 16:05

Jiřka (neregistrovaný)

Vy si ji vyčerpat nemusíte, ale je ve Vašem zájmu ji vyčerpat, protože proplácet se nemůže. Když teď zažádáte o dovolenou tak, aby navazovala na mateřskou dovolenou, tak si za rok 2007 můžete vyčerpat celoroční výměru (tedy 20 nebo 25 dní a nebude se Vám krátit) a k tomu i rok 2006. Zda si amůžete vyčerpat něco z roku 2005 není jisté - záleží na tom, jakou máte celoroční výměru. Pokud 5 týdnů, můžete si vyčerpat z roku 2005 maximálně tu část, která převyšuje 4 týdny. Pokud máte ve firmě nárok 4 týdny, tak dovolenou z roku 2005 už nyní čerpat nemůžete, je propadlá. Pokud byste takto nepožádala a požádala ihned o nástup na rodičovskou dovolenou, mohla byste si tuto dovolenou vyčerpat až po návratu z rodičovské dovolené, ale to už by se Vám výměra za rok 2007 pokrátila. A také už by Vám zřejmě propadl rok 2006. A teprve až budete končit s čerpáním řádné dovolené, požádáte o čerpání rodičovské dovolené (dobu si určíte, maximálně ale do 3 let dítěte). O rodičovský příspěvek na úřadě žádáte ihned po skončení mateřské, na ten nemá vliv, co děláte.

• 21. 7. 2007 13:49

DV (neregistrovaný)

Domnívám se, že dle § 218/1 ZP ve vašem případě na dovolenou z roku 2005 nemáte nárok.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).