Hlavní navigace

Odchod ze zaměstnání - vše potřebné

  • (neregistrovaný)

    21. 7. 2007 16:07

    Dobrý den, mám takovýto dotaz:
    po 7 letech odcházím ze zaměstnání, v pohodě jsme se s majitelem firmy dohodl (malá organizace: 1 zaměstnanec = já) na ukončení pp dohodou, samozřejmě písemně. Jelikož od roku 2006 si sám vede učetnictví (Pohoda) a je to to veliký lajdáka si v tomto směru i já, neviděl jsem od něj Potvrzení o zdanitelných příjmech za roky 2005 a 2006, nemám kopie ELDP za 2005, 2006 a ani jednu výplatní pásku (moje blbost). Mzdu platí, i když pozdě, ale nevím zda za mne platí zdrav. a sociální pojištění a další zákonné poplatky. Rád bych se tedy zeptal, zda tyto dokladu mohu vyžadovat zpětně (alespoň ke kontrole) a jaké potřebné doklady mi musí nebo by měl vydat v den ukončení PP (hlavní PP), včetně mzdy a výplatní pásky k 31.8.2007.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 7. 2007 16:22

      M. Hrabák (neregistrovaný)

      Re: Odchod ze zaměstnání - vše potřebné
      >Dobrý den, mám takovýto dotaz:
      >po 7 letech odcházím ze zaměstnání, v pohodě jsme se s
      >majitelem firmy dohodl (malá organizace: 1 zaměstnanec
      >= já) na ukončení pp dohodou, samozřejmě písemně.
      >Jelikož od roku 2006 si sám vede učetnictví (Pohoda) a je
      >to to veliký lajdák a asi v tomto směru i já, neviděl
      >jsem od něj moje Potvrzení o zdanitelných příjmech za roky
      >2005 a 2006, nemám kopie ELDP za 2005, 2006 a ani jednu
      >výplatní pásku (moje blbost). Za 7 let jsem stonal pouze 4 dny (!!!), takže jsem neuplatňoval ani jakékoliv nemocenské dávky za posledních 5 let.(kromě návštěv u zubaře). Mzdu platí, i když pozdě, ale nevím zda za mne platí zdrav. a sociální pojištění a další zákonné poplatky. Rád bych se tedy zeptal, zda tyto dokladu mohu vyžadovat zpětně (alespoň ke kontrole) a jaké potřebné doklady mi musí nebo by měl vydat v den ukončení PP (hlavní PP), včetně mzdy a výplatní pásky k 31.8.2007. Zárověn by mne zajímalo ( v případě že skutečně lajdačil), zda z toho pro mne vyplývá nějaký druh trestní odpovědnosti.

    • 21. 7. 2007 18:47

      Karel (neregistrovaný)

      Re: Odchod ze zaměstnání - vše potřebné
      Pri ukonceni Vam musi vydat zapoctovy list a chtejte i potvrzeni prijmu pro pripad, ze si budete pristi ok delat zuctovani dani.
      Dale by Vam mel predat ELDP - ten bude az po zuctovani posledni vyplaty.

      Jestli za Vas platil zjistite sam na socialce a na Vasi ZP.

    • 24. 7. 2007 0:14

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: Odchod ze zaměstnání - vše potřebné
      Nerozumím tomu, jaké potvrzení o zdan. příjmech za rok 2005 i 2006 myslíte. Pokud jste si podával přiznání, tak jste ho musel dostat (bez něho byste přiznání neudělal) a pokud jste přiznání nepodával, tak Vám ani žádné potvrzení o zd. příjmech vydávat neměl. Kopie ELDP si vyžádejte. Výplatní pásky jste měl dostávat, ovšem te´d není povinen Vám je zpětně tisknout, měl jste na jejich vydání trvat. Ve mzdovém účetnictví má ale mzdové listy, tak pokud jste s ním zadobře, požádejte ho o kopie mzdových listů, tam to máte měsíc po měsíci (není ale povinen Vám vyhovět). V den ukončení prac. poměru máte dostat Potvrzení o zaměstnání (tzv. zápočťák). Jestli za Vás platí nebo neplatí je jeho starost, ne Vaše, je to jeho případný dluh. Důležité je zjistit, zda jste byl přihlášen (ale pokud byste nebyl, po takové době by se Vám zdravotní pojišťovna už dávno ozvala a chtěla by po Vás pojištění). Každopádně stačí tam zavolat a zeptat se, zda máte uvedeného zaměstnavatele a od které doby. To samé na sociálce. Jo a po zpracovnání poslední výplaty chtějte to Potvrzení o zdanit. příjmech.

    • 24. 7. 2007 19:40

      M. Hrabák (neregistrovaný)

      Re: Odchod ze zaměstnání - vše potřebné
      Srdečně děkuji paní Jiřino. Ale každý rok mi dávala bývala paní účetní podepisovat červený(?) blanket o Zdan. přííjmech. Já jsem svobodný bez závazků, žádné kolonky jsem nevyplňoval, jenom podepsal. Tomu opravdu nerozumím. Přiznávám, že jsem blbec. Ale žádné zdanitelné (jiné) příjmy jsem neměl, jsem normální zaměstnanec na p.ú., bez vedlejších příjmů. Na sociálku a na ZP jsem volal, vedeného mne má. Přesto znovu srdečně děkuji.

    • 26. 7. 2007 23:50

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: Odchod ze zaměstnání - vše potřebné
      Zřejmě Vám dávala podepisovat ne Potvrzení o zd. příjmech, ale Prohlášení poplatníka k dani. To slouží k tomu, abyste mohl uplatňovat slevu na dani (dříve odpočitatelnou položku), případně jste v něm také žádal o zpracování daňového zúčtování. Potvrzení o zd. příjmech je něco jiného. Je to vyčíslení hrubých mezd, sraženého pojištění a sražených daňových záloh. Vydává se na vyžádání a slouží k sestavení přiznání, které se odevzdává na FÚ. Nebo pokud nejste povinen podávat přiznání, pak toto Potvrzení odevzdáte novému zaměstnavateli, po skončení roku požádáte o daňové zúčtování a účetní Vám ho udělá a použije při tom právě i údaje, uvedené v tom Potvrzení.

    • 22. 7. 2007 10:26

      M. Hrabák (neregistrovaný)

      Re: Odchod ze zaměstnání - vše potřebné
      Děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).