Re: příjmy z pronájmu
*** K opravám a údržbě pronajímané věci je ze zákona povinen pronajímatel, pokud není ve smlouvě sjednáno něco jiného. Pokud byste měli ujednáno, že nájemce má vlastně v nájmu i ten příjezd a bude se podílet na opravách a údržbě, pak by problém nebyl :-) ***
*** K nepeněžnímu příjmu by došlo, kdyby v momentě ukončení pronájmu by to (oprava) mělo nějakou zůstatkovou cenu, což nebude mít - to se týká hlavně TZ. Když to dostanete pod smluvené opravy a údržbu pronajímaného majetku, pak Vám nepeněžní příjem nevzniká ***
Mám v tom větší chaoz, oprava skutečně žádnou zůstatkovou cenu mít nebude, bude asi dobré doplnit nájemní snlouvu a hlavně dolnit do jaké výše (ceny ) se bude jednat o opravy a běžné udržování obvyklého charakteru. Něco jsem našel v poky D-300 - hodně tam píší spíš o opravách, o které se snižuje nájemné. Opravy , které dělá nájemce na najatém majetku a pronajímatel je nehradí nejsou moc specifikovány. Našel jsem i články , kde takovouto opravu označují vždy za nepeněžní příjem pronajímatele. Bude asi hodně záležet na smlouvě. Nechci nadělat nájemci problény a sobě také ne . Pokud by jste věděl (a ) o jaké § se opřít, prosím napište. Děkuji Petr
***Když už jste zmínil pokyn 300, tak se podívejte na §23, bod 7 - ten Vám pomůže, když to takto dáte do smlouvy. Já úplně chápu Vaše obavy, takže můžu doporučit ještě jedno: zajděte za daňovým poradcem, nechte si stanovisko od něj vypracovat. A i kdyby to dopadlo jinak, než on doporučí, tak je pojištěn a případné sankce by nesl on. ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 7. 2007 13:03
Mám nemovitost v OM, část ke svému podnikání , část pronajímám. Nájemce chce provést opravu. Je to oprava nad rámec nájemného. S opravou souhlasím, ale hradit ji bude nájemce. Bude se u mne jednat o nepeněžní příjem? Děkuji Petr