Hlavní navigace

Úroky z půjčky

  • (neregistrovaný)

    25. 7. 2007 21:08

    Dobrý den,

    jedna s.r.o. bude půjčovat druhé s.r.o. peníze. Obě s.r.o. mají stejné společníky a jednatele, pouze každá provádí jinou činnost.

    Po projití příspěvků na této diskuzi, prosím o ujištění ... musím úročit 140% diskontní sazby nebo mohu využít § 658 ObčZ a půjčku neúročit?

    Musí být smlouva o půjčce písemná? V praxi se mi běžně stává, že pokud nám nestačí finance, tak nám některý ze společníků peníze poskytne, jindy když on potřebuje např. určitou měnu, tak si jí z účtů společnosti stáhne. Všechny finanční převody v průběhu roku jsou na konci účetního období vyrovnány. Bylo nám porazeno, že se jedná o bezúročné půjčky ...

    Díky předem za názory a rady.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 7. 2007 12:44

      jana (neregistrovaný)

      Re: Úroky z půjčky
      MY jsme na tom podobně, v pokladně několik pytlíčků peněz. Menší částky jsme vyřešily smlouvou o kontokorentu, je to praktické. Na konci roku pak podle pohybů na účtu do plusu a do mínusu spočtu úroky 140% disk.cnb. Ne více aby si to mohly oba dát do nákladů. Velké jednorázové částky řešíme smlouvou o půjčce. Byly u nás už i kontroly z fú nejen na dph a i na celé a je to v pohodě.

    • 26. 7. 2007 13:48

      Veronika (neregistrovaný)

      Re: Úroky z půjčky
      *** díky za radu, jestli bych ještě mohla otravovat nemáte vzor "smlouvy o kontokorentu" a o "půjčce" (pokud ano, myslíte, že by jste mi je mohla poslat mailem - vkvetnova@svcs.cz) a co podle vás jsou menší částky? U nás se převádějí např. 10 000 USD, 200 000 tis a tak, zatím vše účtováno jako vratka půjčky společníka nebo převod společníkovi na 365 - úroky nikdy nepočítány (po konzultaci s daňovým poradcem). Jak kontokorent společníků účtujete? Díky moc za trpělivost.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).