Re: Opatrovnictví dítěte manželem
Jedině že by mu lékař napsal ošetřování dítěte, o které jinak pečujete. Pokud je dítě malé, běžně se v těchto případech ošetřovačka vystavuje. Placených je maximálně 9 kalendářních dnů. Dovolená nebo nějaké placené volno z tohoto důvodu nenáleží.
Děkuji za odpověď. Jedná se mi o to, že mám malé dítě a když budu rodit a pak budu v porodnici, jestli má manžel nárok ze zákoníku práce na náhradu mzdy nebo si musí vzít dovolenou. Pokud jsem to dobře pochopila, musí si nechat od dětského lékaře vystavit na dobu mého pobytu v porodnici - cca 4 -5 dní ošetřovačku ?
Děkuji
Já jsem pochopila, o co se Vám jedná a odpověděla jsem Vám, že ze zákona nemá nárok na náhradu mzdy ani na přidělení nějakého volna, ani dovolenou mu zaměstnavatel nemusí povolit. Řeší se to právě tak, jak jsem napsala. Lékař mu vystaví ošetřovačku na to první dítě, ale ne z důvodu, že by to dítě bylo nemocné, ale z důvodu, že osoba, která o něho pečuje (to jste Vy), o něho od - do pečovat nemůže (protože budete v porodnici). Prostě normální OČR, hrazené z nemocenského pojištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 7. 2007 21:04
Dobrý den, ráda bych věděla, zda má můj manžel nárok na hrazenou dovolenou či opatrovnictví ?, když budu v porodnici (čekáme druhé dítě) a on bude doma s naším prvním dítětem do té doby, než se vrátím. Děkuji. Nitková