Re: neomluvená absence SP,ZP
Děkuji a my máme povinnost za něj odvést ZP? Mě vyšlo v PC, že pokud dám neplacené volno (za ten celý měsíc),že odvedeme částku 360,.Kč,pokud dám jen neplac.volno,tak je to částka 1080,-Kč.Nevím jaký je v tom rozdíl a co mám tedy dát do výplaty.
Děkuji
ano, ZP se odvádět musí
při omluveném (neplaceném) volnu - musí být schváleno dopředu vedoucím a dojednáno, kdo ZP zaplatí (většinou zaměstnanec platí celých 13,5%, ale můžete se dohodnout, že zaplatí 4,5% zaměstnanec + 9 % zaměstnavatel. Celkově ale musíte odvést celých 13,5%)
pokud je neomluvená absence (zaměstnanec prostě přestane chodit do zaměstnání - což je Váš případ), tak musíte srazit zaměstnanci celých 13,5% ZP a odvést zdravotní pojišťovně (pokud nemá mzdu, tak to po něm budete vymáhat - jak, to už záleží jen na Vás)
další rozdíl mezi omluveným a neomluveným volnem je u státních pojištěnců - u omluveného volna nic nikdo neplatí, ale u neomluvené absence musí hradit vždy zaměstnanec 13,5%
ano,děkuji.Nevím si však rady jak to udělat účetně. Pokud mu dám mzd.složku neplac.volno ZP hradí zaměstnavatel-odveme za něj 360,-Kč (tudíž nám musí zaplatit celkem 1080,-Kč?) Pokud dám mzd.složku neplac.volno - odveme za něj také 360,-Kč + do výpočtu mzdy dostane automaticky částku 720,-Kč, což po sečtení dá k výplatě 1080,-Kč dluh. Jak byste to udělali?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 7. 2007 13:00
Zaměstnanec celý měsíc nedorazil do práce, dostane neplacené volno - ZP hradí zaměstnavatel, vyšlo mi 380 Kč odvod, znamená to, že on má pak ze zákona povinnost nám tuto částku uhradit? A co SP? tam mi nic nespočítalo.
Díky moc za radu.