Hlavní navigace

Potvrzení o studiu VŠ

  • (neregistrovaný)

    30. 7. 2007 20:17

    Dobrý den,
    absolventku bak. studia (ukončené 31.1.2007) od 1.2. do 31.7. byla zaměstnaná. Teď je přijata na magisterské studium, potvrzení dnem zápisu, tj. 12.7.2007. Poradí někdo, jestli se musí do září hlásit na ÚP, kdo platí sociální a zdravotní pojištění, jestli se to musí na tyto úřady nahlásit. Nevím si rady a na ÚP mi řekli, že je to na svobodné vůli toho člověka, ale to se mi nějak nezdá.

    Děkuji za odpověď.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 7. 2007 22:52

      beta (neregistrovaný)

      Re: Potvrzení o studiu VŠ
      jelikož měla přerušení - studium, zaměstnání, studium, stává se studentkou až od 1.8. (měsícem, na jehož počátku byla studentem), takže zdravotní pojištění za srpen - tam je plátcem pojistného stát (červenec zdrav.poj. má pravděpodobně odvedené v min. výši ze zaměstnání), sociální pojištění nemá povinnost platit , takže pokud studuje od září, registrovat na ÚP se skutečně nemusí, i když - pokud se zaregistruje, měla by nárok na podporu, ale nezdá se mi, že by jí podporu vypláceli, když by oznámila, že je studentkou , takže mi z toho vychází, že by ji ani nezaregistrovali, a pokud ano,když tvrdili, že je to na vůli uchazeče, pak bez nároku na podporu ... ? ale netvrdím, že mám pravdu, jen se domnívám

    • 31. 7. 2007 21:05

      beta (neregistrovaný)

      Re: Potvrzení o studiu VŠ
      ještě dodatek k tomu nahlášení na zdravotní pojišťovnu, zaměstnavatel ji odhlásil k 31.7.jako zaměstnance, je možné, že ji přihlásil k 12.7. jako studentku - osobu, za kterou je plátcem pojistého stát (pokud zaměstnavateli nahlásila), ať si raději ověří, případně oznámí na své zdrav.pojišťovně tuto novou skutečnost - student od 12.7. - pojišťovna bude pravděpodobně požadovat předložení potvrzení o studiu, pokud si bude nahlašovat na ZP sama (jinak v průběhu zaměstnání nahlašuje zaměstnavatel, pokud mu to zaměstnanec oznámí a doloží)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).