Re: Vrácení daně ze mzdy když ještě stud
Pokud nebudeš mít příjmy od jiného zaměstnavatele krom tohoto, můžeš ho na konci roku požádat o roční vyúčtování daně nebo si do konce března podat daňové přiznání sám.
Pokud máš příjem od více zaměstnavatelů souběžně musíš si podat DAP sám v každém případě.
Děkuji za snahu mi pomoc. Co je to DAP? Mění se moje situace v případě že právě nyní mám dalšímu, druhému zaměstnavateli vyplnit PROHLÁŠENÍ POPLATNÍKA DANĚ Z PŘÍJMU... První zaměstnavatel toto nepožadoval. Nepříjdu tímto o možnost vrácení daně od prvního? Díky
DAP= daňové přiznání podávané poplatníkem (vámi) na finančním úřadu. Toto DAP jste povinen podat, pokud máte souběh příjmů daněných zálohovou daní. Roční zúčtování daně = stručně vrácení daně = vyřizuje zaměstnavatel sám na žádost zaměstnace po skončení roku, ale jen v případě, že máte u všech zaměstnavatelů, kteří vás zaměstnávali p o s t u p n ě za sebou (ne souběžně) podepsané daňové prohlášení. Je to složitější, píšu to jen stručně. Pokud jsem správně pochopila, vy jste u prvního nepodepsal, pak vám do 5000 Kč v měsíci danil srážkovou daní - to nevstupuje ani do DAP, ani do ročního zúčtování, to je příjem "mimo"-nemůžete ani žádat o vrácení daně-touto srážkovou daní je daň.povinnost vyrovnána, ale pokud byste měl příjem v měsíci u tohoto zaměstnavatele nad 5000, pak daní zálohovou 20% daní a zde máte možnost podat DAP na fin.úřadě a zažádat o "vrácení daně", pokud máte dalšího zaměstnavatele a tam jste podepsal, nepřipravujete se o vratku daně, naopak můžete právě proto, že jste podepsal a pokud bude váš poslední zaměstnavatel v tomto roce - požádat u něho o vrácení daně po skončení roku 2007.Je ovšem důležité, jak to máte s daní u prvního zaměstnavatele - pokud tam byla srážková daň, nic se neděje, můžete požádat o vratku daně u druhého, pokud byla u pvního, kde jste nepodepsal prohlášení - zálohová daň (u příjmu nad 5000 Kč měsíčně je zálohová), pak, kdybyste chtěl požádat o vrácení daně, pak byste si musel podat DAP na FÚ a doložit potvrzení od všech zaměstnavatelů o sražených zálohách na dani a to v termínu od 1.1.-31.3.2008. Napsala jsem to alespoň trochu srozumitelně ?
Díky, něco jsem skutečně pochopil. Ještě trochu upřesním svou situaci. Mám prvního zaměstnavatele na DPP na delší dobu. K němu si chci přidat souběžně dalšího také na DPP ale jen na měsíc. Bojím se o své peníze a nerad bych druhým zaměstnavatelem (pro mně druhořadým) přišel o možnost vrácení daně z činností u prvního. O vrácení daně z 2. neuvažuji. Tímto bych ale jestli jsem správně pochopil přišel o možnost "Ročního z účtování daně", které vyřizuje zaměstnavatel (první)? Ještě přidávám že u prvního jsem prohlášení poplatníka daně nepodepisoval, druhý to po mně chce.
O vrácení daně byste přijít neměl, pokud nelze provést u zaměstnavatele, pak máte možnost podat DAP na FÚ sám. První zaměstnavatel vám stejně nemůže provést roční zúčtování, i kdyby byl jen jeden jediný, a to z toho důvodu, že u něho nemáte podepsáno daňové prohlášení, mohl byste ho dodatečně podepsat příští rok v termínu od 1.1.-do 15.2.08, pak byste mohl požádat o roční zúčtování zaměstnavatele, ale vy už máte podepsáno u druhého, takže nemůžete mít podepsáno u dvou současně (v tom jednom měsíci, kdy by se vám příjmy střetly). Já bych to nekomplikovala a pokusím se shrnout - pokud jste teď podepsal a v prvním zaměstnání v měsíci, kdy máte i druhé zaměstnání, je sražena zálohová daň, u 1. nemáte podepsáno, nechala bych to tak, vyžádala bych si v lednu 08 od obou zaměstnavatelů Potvrzení o sražených zálohách na dani za rok 2007 a podala daňové příznání na FÚ, kde si formulář vyplníte sám, doložíte potvrzení od zaměstnavatelů, uplatníte slevu na studenta za období, kdy jste studentem, poskytnutý dar (dárce krve apod.) a FÚ vám daň vrátí.
kdybyste si chtěl pár věcí přečíst ohledně daně u podepsáno-nepodepsáno, přikládám link http://www.du.cz/?sekce=5&uroven=6&obsah=&cid=168706&wa=WWW07E3%20DU&uid=1863136&e=596945&odkud=ENDU
wa=WWW07E3%20DU&uid=1863136&e=596945&odkud=ENDU
Jenom dodám, že toho daňového přiznání se nemusíte bát, vyplňujete především část týkající se právě mezd tj. závislé činnosti. Pokud si ten formulář daňového přiznání vezmete sebou, když půjdete po skončení roku za mzdovou účetní pro to potvrzení o sražených zálohách a budete mít sebou i to druhé potvrzení o sražených zálohách od toho druhého zaměstnavatele, tak mzdová vám to jistě pomůže vyplnit, když ji poprosíte, aniž byste musel studovat celou problematiku, těch údajů tam není mnoho.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
31. 7. 2007 18:50
Dobrý den, omlouvám se za nepřesnosti ale nejsem v této problematice sběhlý a sám pořádně nevím co myslím.
Studuji střední školu, ale mám práci oblastního zástupce jedné firmy. Odměny mám provizní a odměny se mi vždy z daní. Zaměstnavatel mi řekl že můžu zažádat o vrácení této daně. Moje otázka je prosím kde, jak a za jakých podmínek můžu vrácení této daně žádat.
Děkuji moc za pomoc.