Re: krácení dovolené - po PPM - rozdíl
o čerpání dovolené po PPM se žádá, proplácí se jen v případě ukončení PP (jinak, pokud PP trvá, nelze dovolenou v žádném případě proplatit)
Vy se ale asi ptáte, pokud zaměstnankyně nebude žádat o čerpání dovolené ihned po PPM (§ 217 odst. 5 ZP) - dovolená se nekrátí , ale až po rodičovské dovolené (§ 218 odst. 3 ZP) - potom se za rodič.dovolenou krátí - za 100 PD 1/12 a za každých dalších 21 PD vždy 1/12 nároku dovolené
jen pro doplnění - týká se zaměstnavatelů, kteří mají ze zákona 4 týdny dovolené (nad 4 týdny dovolené je malinko s čerpáním rozdíl...) ale v dotazu jste se nezmínila, že byste měli v zaměstnání větší nárok na dovolenou, tak je to tak, jak jsem popsala
Dovolenou máme jen 4 týdny, to je v pořádku, jen jsem se dostala do situace, kdy personalistka, trvá na zkrácení dovolené, protože zaměstnankyně požádala o "proplacení" dovolené, ne o "čerpání".
Jak může pesonalistka žádat za zaměstnankyni o proplacení dovolené? Nebo bude zaměstnankyně končit PP - to by se potom dovolená proplácela, pokud nekončí PP, tak opravdu nelze dovolenou proplácet (to by snad personální měla vědět). O čerpání dovolené po PPM si musí sama zaměstnankyně požádat - také nelze dávat automaticky (je ale pravda, že některá mzdová účetní zaměstnankyni upozorní na to, aby žádost podala - třeba já mám udělaný tiskopis, který při této příležitosti používám). Je také pravda, že povinnost zaměstnavatele upozorňovat zaměstnankyni, aby si dovolenou čerpala po PPM není.
>>>>>Je rozdíl, jestliže si zaměstnakyně po PPM před RD
>>>>>podá žádost o čerpání dovolené nebo porplacení
>>>>>dovolené ?
>>>>>Dozvěděla jsem se, že v případě žádosti o proplacení
>>>>>dovolené ji nárok na dovolenou krátím, ale zase
>>>>>zákoník
>>>>>říká, že dovolená se nesmí proplácet. Nemůže mi někdo
>>>>>poradit ?
>>>>
>>>>o čerpání dovolené po PPM se žádá, proplácí se jen v
>>>>případě ukončení PP (jinak, pokud PP trvá, nelze
>>>>dovolenou v žádném případě proplatit)
>>>>Vy se ale asi ptáte, pokud zaměstnankyně nebude žádat
>>>>o čerpání dovolené ihned po PPM (§ 217 odst. 5 ZP) -
>>>>dovolená se nekrátí , ale až po rodičovské dovolené
>>>>(§
>>>>218 odst. 3 ZP) - potom se za rodič.dovolenou krátí -
>>>>za 100 PD 1/12 a za každých dalších 21 PD vždy 1/12
>>>>nároku dovolené
>>>
>>>
>>>jen pro doplnění - týká se zaměstnavatelů, kteří mají
>>>ze zákona 4 týdny dovolené (nad 4 týdny dovolené je
>>>malinko s čerpáním rozdíl...) ale v dotazu jste se
>>>nezmínila, že byste měli v zaměstnání větší nárok na
>>>dovolenou, tak je to tak, jak jsem popsala
>>Dovolenou máme jen 4 týdny, to je v pořádku, jen jsem
>>se dostala do situace, kdy personalistka, trvá na
>>zkrácení dovolené, protože zaměstnankyně požádala o
>>"proplacení" dovolené, ne o "čerpání".
>
>Jak může pesonalistka žádat za zaměstnankyni o
>proplacení dovolené? Nebo bude zaměstnankyně končit PP - to
>by se potom dovolená proplácela, pokud nekončí PP, tak
>opravdu nelze dovolenou proplácet (to by snad
>personální měla vědět). O čerpání dovolené po PPM si musí sama
>zaměstnankyně požádat - také nelze dávat automaticky
>(je ale pravda, že některá mzdová účetní zaměstnankyni
>upozorní na to, aby žádost podala - třeba já mám
>udělaný tiskopis, který při této příležitosti používám). Je
>také pravda, že povinnost zaměstnavatele upozorňovat
>zaměstnankyni, aby si dovolenou čerpala po PPM není.
jen pro doplnění - týká se zaměstnavatelů, kteří mají
>>>ze zákona 4 týdny dovolené (nad 4 týdny dovolené je
>>>malinko s čerpáním rozdíl...) ale v dotazu jste se
>>>nezmínila, že byste měli v zaměstnání větší nárok na
>>>dovolenou, tak je to tak, jak jsem popsala
>>Dovolenou máme jen 4 týdny, to je v pořádku, jen jsem
>>se dostala do situace, kdy personalistka, trvá na
>>zkrácení dovolené, protože zaměstnankyně požádala o
>>"proplacení" dovolené, ne o "čerpání".
>
>Jak může pesonalistka žádat za zaměstnankyni o
>proplacení dovolené? Nebo bude zaměstnankyně končit PP - to
>by se potom dovolená proplácela, pokud nekončí PP, tak
>opravdu nelze dovolenou proplácet (to by snad
>personální měla vědět). O čerpání dovolené po PPM si musí sama
>zaměstnankyně požádat - také nelze dávat automaticky
>(je ale pravda, že některá mzdová účetní zaměstnankyni
>upozorní na to, aby žádost podala - třeba já mám
>udělaný tiskopis, který při této příležitosti používám). Je
>také pravda, že povinnost zaměstnavatele upozorňovat
>zaměstnankyni, aby si dovolenou čerpala po PPM není.
Ale tady nikdo nepíše, že personalistka požádala za zaměstnankyni o proplacení dovolené. Já tomu rozumím tak, že zaměstnankyně napsala, že žádá o proplacení dovolené místo aby napsala, že žádá o poskytnutí dovolené. A pers. teď zřejmě bazíruje na slově "proplacení" místo "poskytnutí (čerpání)". A fakt je, že pokud požádala o proplacení dovolené a zároveň o poskytnutí rodičovské dovolené hned po mateřské, nemusí jí teď být řádná dovolená poskytnuta k vyčerpání (a tím pádem k zaplacení). Opravdu povinnost zaměstnavatele upozorňovat zaměstnankyni, aby si vyčerpala dovolenou není a není to ani povinnost účetní. Dokonce si myslím, že by ani ta zaměstnankyně neměla nikde říkat, že jí to poradila účetní, protože by to některý zaměstnavatel mohl brát jako porušení jejích pracovních povinností, protože ona má pracovat pro něho, ne pro zaměstnance.
Zaměstnakyně požádala sama, ale právě tam napsala že žádá o proplacení. Jsem z toho slovíčkaření otrávená, já bych jí to zapaltila a upozornila ji, ať opraví žádost a bylo by, ale neprošlo mi to. Proto hledám, jestli je skutečně někde nějaká odvolávka. PP nekončí. Ale i tak děkuji.
A požádala zároveň o tu rodičovskou tak, aby navazovala na mateřskou? Nebo jen požádala o proplacení dovolené a pak teprve po poskytnutí rodičovské tak, aby navazovala na řádnou dovolenou? To by se pak dalo brát jako "přeřeknutí". Pokud ale požádala o proplacení řádné dovolené a hned zároveň o poskytnutí rodičovské a ta navazuje na mateřskou dovolenou, pak bych fakt řekla, že má smůlu.
právě proto mám tiskopisy, které stačí jen doplnit, když zaměstnankyně přijde , že chce po PPM proplatit dovolenou - místo čerpat
tady určitě chtěla zaměstnankyně žádat o čerpání dovolené po PPM (ale nezeptala se nikde a prostě to blbě napsala, tak má smůlu?) ono mezi mzdovými účetními se jich také dost najde, že používají termín proplácení dovolené místo čerpání dovolené po PPM...
já na to koukám i z druhé strany - jsem ráda, když něco nevím a ten kdo ví, mi poradí
Jasně, také myslím, že žádost prostě špatně naformulovala. Ale faktem zůstává, že zaměstnavatel se toho může držet a vyhovět jí nemusí. Na druhou stranu, kdyby zaměstnavatel něco špatně sepsal a nevyhovovalo to zákoníku, přestože to myslel jinak, a zaměstnanec by namítl neplatnost, tak by měl smůlu zas ten zaměstnavatel.
Máte pravdu, ale zaměstnavatel si platí mzdovou, aby mu poradila, ale ta chuděra mamina je třeba ráda, že vůbec ví, že nějaký zákoník práce existuje, natož aby mu rozuměla. Myslím, že mzdová má být tím mezičlánkem mezi vedením a prostým lidem, oběma objasnit zákony, nikoho nepoškodit a pak je nechat samotné rozhodnout.
Jojo, jenže když zaměstnankyni poradí, že má žádat o čerpání dovolené, tak vlastně poškodí toho zaměstnavatele :-) Je to dilema... Ale tydy mzdová píše, že by ji ty žádosti nechala přepsat, ale personální nechce. Nevím, jaký má personální vztah ke svému zaměstnavateli, ale asi brání jeho peníze. Anebo jsou jí jeho peníze šumafuk a je to prostě byrokrat(ka).
dobře, tak zaměstnankyni (protože špatně sepsala žádost)
nyní zaměstnavatel
nedovolí dovolenou čerpat - bude ji čerpat ( pokrácenou) po vyčerpání rodičovské dovolené ALE.....
může ale nastat situace, že zaměstnankyně otěhotní třeba příští rok (nebo kdykoliv během čerpání rodičovské dovolené)
a před nástupem na novou PPM dovolenou (kterou nyní řešíme) prostě čerpat nebude moci, protože jí to určitě zaměstnavatel nedovolí - když dělá problémy nyní - a celý nárok (který dnes řešíme) propadne
v tom vidím velký problém a nespravedlivost (pro zaměstnankyni)
>
Propadne jí případná dovolená z roku 2006. Ale ta jí
>propadne i tak, protože si ji teď nevyčerpala. Dovolená
>z letoška podle mě nepropadne. Buď ji vyčerpá po
>skončení té druhé mateřské nebo po skončení další
>rodičovské, ne?
Ano, s dovolenou za r. 2006 souhlasím. Nárok na dovolenou z r. 2007 -záleží, jak bude vysvětlován § 218 odst. 3 ZP. V tomto § se píše, že: Nemůže-li zaměstnavatel určit čerpání dovolené....., určí dobu čerpání této dovolené po skončení rodičovské dovolené (ale nepíše se, že se mohou případy"řetězit").
Jenže tato zaměstnankyně (pokud by znovu otěhotněla - jak jsem výše uvažovala), nevyčerpá dovolenou (kterou zde řešíme) před nástupen nové PPM a pochybuji, že se "řetězové porody" budou moci pro nárok na dovolenou nasčítávat a celkový nárok dovolené bude moci vyčerpat až po skončení poslední rodičovské dovolené.On by to byl také problém celkový nárok dovolené uhlídat ve mzdové účtárně (při "řetězových porodech") - a to nemluvím o tom, že se mohou za tuto dobu vyměnit mzdové účetní - chybně si předají údaje apod. Uvažuji moc dopředu, protože nový zákoník práce s tímto § teprve začal fungovat a tyto případy se budou řešit až za několik let. Každopádně jsem zvědavá, jak si s tím právníci poradí - protože určitě na to nebude jednotný názor. Zatím jsem žádný názor právníka neviděla.
Jsem moc ráda, že zde tato diskuze funguje, neboť zde člověk vidí řešit případy z mnoha úhlů.
Copak právníci někdy měli na zákony jednotný názor? A na zákoník práce zvlášť. Podle se nepíše, po které rodičovské dovolené jí má čerpání určit. Od roku 2007 už dovolená nepropadá příštím rokem, nebyla-li vybrána kvůli mateřské, takže by se podle mně mohla vybrat až za několik let - prostě po skončení třeba třetí rodičovské dovolené. Kdyby ukončila rodičovskou a šla na druhou mateřskou, bude chytřejší a tentokrát jistě správně požádá o čerpání dovolené za tu druhou mateřskou. Myslím, že jí nemusí pak dovolit čerpat tuto dovolenou z roku 2007 ,protože zákoník říká, že jí to musí umožnit po skočení rodičovské, ale zase neříká po které rodičovské...Ale kdoví co zas bude platit za nějaký čas.
Každopádně jsem zvědavá na to, jak se tyto případy budou v praxi řešit...zákoník práce neříká po které rodičovské dovolené .... a určitě to nebude jednoduché - zaměstnavatelé se budou bránit, aby platili dovolenou, která vznikla třeba před 10 lety (pokud by se "řetězové porody" opravdu nějak na nárok na dovolenou zohledňovaly a za několik PPM se nároky na dovolenou"kumulovaly")
a také chudáci mzdové účetní - jak by se nároky na dovolenou evidovaly?
Paní Jiřko,moc Vám děkuji za diskuzi na toto "neprobádané" téma a necháme se překvapit, co čas a právníci přinesou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 8. 2007 10:44
Je rozdíl, jestliže si zaměstnakyně po PPM před RD podá žádost o čerpání dovolené nebo porplacení dovolené ? Dozvěděla jsem se, že v případě žádosti o proplacení dovolené ji nárok na dovolenou krátím, ale zase zákoník říká, že dovolená se nesmí proplácet. Nemůže mi někdo poradit ?