Dobrý den,
předně upozorňuji na § 318 zákoníku práce. V souladu s tímto ustanovením nemůže být uzavřen jakýkoliv pracovněprávní vztah mezi manžely nebo registrovanými partnery (týká se i dohod o provedení práce nebo dohod o pracovní činnosti). Jiná situace by byla např. v případě s.r.o..
Pro posouzení zda je popisovaný vztah "švarcsystémem" přikládám odkaz na zajímavý článek. Zaměřte se především na znaky závislé činnosti.
http://www.podnikatel.cz/clanky/jak-se-vyhnout-a-svarcsystemu-jak-usetrit/
Dagmar Kučerová ::)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 1. 2011 17:44
Dobrý den,
prosím o radu s následujícím dotazem:
Jsem majitelkou výrobní firmy o 16ti zaměstnancích, jedním z nich je můj manžel (hlavní pracovní poměr).
Manžel při tomto zaměstnání ještě podniká a pro mou firmu formou subdodávky- služby opracovává polotovar našich výrobků na finální. Jsem jeho jediným odběratelem. Je možno tento vztah považovat za schwarz systém?
Jako předmět podnikání má trochu jiný obor než je popsán v oboru podnikání v mé firmě.
Opracovává můj materiál na svých strojích a lisech.
Mockrát děkuji za radu