Re: Svátek+měs.mzda
Já bych ještě proplatila i přesčasový příplatek za těch 6 hodin ve svátek.Vycházím z ustanovení § 91 odst. 1 ZP- dny prac. klidu jsou i svátky.Podle § 93 -definice práce přesčas(kdy lze nařídit)... i na den nepřetržitého odpočinku popř. za podmínek v § 91 i na dny pracovního klidu, čili S+N+svátek.To vše za podmínky, když si nevybere NV.
ale svátek byl v běžném pracovním dnu = po-pá, takže přesčas nevznikl
o příplatek za přesčas by se jednalo, pokud by svátek byl v sobotu nebo neděli /a zaměstnanec má v tyto dny běžně volno/
Souhlasím, ale to by byl přesčas z titulu soboty a neděle.
Vycházela jsem z definice, co je prací přesčas.§ 93- prací přesčas je práce nad stanovenou prac. dobu, popřípadě ve dnech prac. klidu.
§91 stanoví co je dnem prac. klidu. To jsou i svátky.Jestli-že v červenci byl fond PD 20/160+ 2 svátky, tak to, co je nad 160 hodin(když je dovolená nebo nemoc tak poměrem pokráceno)
je podle mne vlastně prací přesčas.Ale třeba si to myslím špatně. Snad se k tomu vyjádří ještě někdo další.
V červenci byl tzv. fond pracovní doby jak píšete 20/160+2 svátky tedy celkem 176 hodin . Přesčas by pak bylo vše nad těchto 176 hodin , protože i svátky , které připadají na dny v týdnu , kdy je normálně plánovaná pracovní doba jsou tzv. fondem pracovní doby.Proč píšu tzv. fond pracovní doby je proto , že tento pojem nenajdete nikde v ZP , je to výraz , který se běžně používá v praxi , všichni vědí o co jde , ale v některých případech je trochu zavádějící , což je právě vždy , když jsou státní svátky a připadnou na dny Po-Pá.A pak taky u nepřetržitých provozů .
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
6. 8. 2007 19:00
O svátcích už zde bylo leccos řečeno, ale mě by zajímalo. Zaměstnanec má měs.mzdu 20 000Kč. Průměr na dov. 107Kč. V červenci pracoval ve svátek 6 hodin a nějak se v tom moc nevyznám. Normální prac.dobu má 8 hod denně, v červenci tudíž by měl mít 20 prac.dnů + 2 svátky. Jeden pracoval , ale jen 6 hodin , druhý nepracoval. Může mi někdo polopatě vysvětlit, kolik a co mu mám vlastně zaplatit. Co je již v té měs.mzdě a co mu dám navíc za svátek, eventuelně za přesčas ? Moc Vás prosím. Děkuji