Re: Srážka za stravenky + exekuce
To není tak docela pravda - částka, za kterou si je "kupuje" formou srážky ze mzdy, je pohledávkou jako je každá jiná. Předpokládám, že máte uzavřenou dohodu, která má dřívější datum, než exekuce. Správný postup je ten, že srazíte nejprve ty stravenky, a pak tu exekuci ve výši rozdílu do zabavitelné třetiny.
Přiznám se, že já to tak nedělám :-)) a za stravenky odečítám až z toho, co zbude, vlastně už z druhé třetiny.
a nebo je možné srazit celou exekuci a stravenky Vám zaplatí hotově - ale je to komplikované (každopádně na stravenky máte dohodu - je to srážka ze mzdy - ale exekuce je exekuce....)
Já bych si s tím hlavu nelámala. Praxe je taková, že exekutor nezjišťuje výši platu a srážky z něj nepřepočítává. Pokud budete sržet 300, 500, nebo 2000,- nakonec svůj dluh povinný stejně musí uhradit.Jen podle výše srážek to bude mít dřív a nebo později splaceno.V praxi se používá i to, že povinný pokud na to má zaplatí celou pohledávku nebo třeba na 3x a pak se EP na mzdu zruší.Exekutor může EP na mzdu zrušit pokud je polovina pohledávky uhrazena a na druhou polovinu sepsán splátkový kalendář. Případ od případu je různý záleží na rozhodnutí exekutora - vlastně jeho zaměstnanců.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 8. 2007 14:24
Dobrý den, přečetla jsem si diskuze na toto téma, které již zde proběhly, ale pořád si nevím rady.
Se zaměstnancem mám uzavřenou dohodu o srážkách ze mzdy za stravenky Sodexho. Do toho mi přišla nepřednostní exekuce a já nevím, jak na to.
Čistá mzda zam. je: 10.619 (je sám a bez jiné vyživovací pov.), budu počítat 10.619-3.857=6.762-5785=977(plně zabavitelná část)+1928 (1. třetina mzdy) = tj. celkem 2.905,- ke sražení ze mzdy.
Ale od tohoto bodu si nejsem jistá, zda mám od čisté mzdy odečíst 2.905,- celou na exekuci a dále ještě můžu odečíst 320,- za stravenky.
A nebo mám částku 2.905,- rozdělit na stravenky a exekuci????
Mockrát děkuji všem za pomoc. Mám sice jen jednu exekuci narozdíl od jiných, ale přesto jsem zoufalá.
Děkuji :o)