Re: odpis a ZDP § 9 nájem
>Dobrý den jsem OSVČ a mám příjmy jak dle §7skut.
>výdaje, tak §9- kde uplatňuji výdaje procentem. >Vlastním nemovitost, kterou jsem koupil v březnu >2002. V březnu 2007 to bylo již 5 let od nabytí a tak >chci tuto budovu vložit do obch. majetku a >odepisovat.
Pro vložení nemovitosti do obchodního majetku nevidím důvod, daňově je to naopak většinou nevýhodné. Odpisovat můžete i v § 9.
>Tuto budovu však nevyužívám k podnikání pouze ji >pronajímám jinému podnikateli, který zde provozuje >ubytovací a hostinskou činnost. Každý měsíc mi platí >nájem. Někde jsem našel, že můžu dál uplatňovat >náklady procentem + uplatnit i výši odpisů.
Pokud budovu vložíte do obchodního majetku a tím bude podléhat § 7, tak musíte v celém § 7 buď uplatňovat skutečné výdaje nebo paušál.
Že by šly nad rámec paušálu uplatňovat ještě odpisy je úplně mimo realitu. :-)) Nebylo to soc+zdr?
> Tato budova zřejmě bude v 6. odp. skupině.
Pokud jste ji pořídil v roce 2002, tak se domnívám, že se nebude přeřazovat do 6. skupiny, protože ta platí až od 2004.
>Děkuju všem za názory na můj problém.
Hezký večer!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 8. 2007 19:58
Dobrý den jsem OSVČ a mám příjmy jak dle §7skut. výdaje, tak §9- kde uplatňuji výdaje procentem. Vlastním nemovitost, kterou jsem koupil v březnu 2002. V březnu 2007 to bylo již 5 let od nabytí a tak chci tuto budovu vložit do obch. majetku a odepisovat. Tuto budovu však nevyužívám k podnikání pouze ji pronajímám jinému podnikateli, který zde provozuje ubytovací a hostinskou činnost. Každý měsíc mi platí nájem. Někde jsem našel, že můžu dál uplatňovat náklady procentem + uplatnit i výši odpisů. Tato budova zřejmě bude v 6. odp. skupině.
Děkuju všem za názory na můj problém.