Odpis a ZDP § 9 nájem

• (neregistrovaný)

9. 8. 2007 19:58

Dobrý den jsem OSVČ a mám příjmy jak dle §7skut. výdaje, tak §9- kde uplatňuji výdaje procentem. Vlastním nemovitost, kterou jsem koupil v březnu 2002. V březnu 2007 to bylo již 5 let od nabytí a tak chci tuto budovu vložit do obch. majetku a odepisovat. Tuto budovu však nevyužívám k podnikání pouze ji pronajímám jinému podnikateli, který zde provozuje ubytovací a hostinskou činnost. Každý měsíc mi platí nájem. Někde jsem našel, že můžu dál uplatňovat náklady procentem + uplatnit i výši odpisů. Tato budova zřejmě bude v 6. odp. skupině.
    Děkuju všem za názory na můj problém.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 8. 2007 20:27

Pavel (neregistrovaný)

Re: odpis a ZDP § 9 nájem
      >Dobrý den jsem OSVČ a mám příjmy jak dle §7skut.
      >výdaje, tak §9- kde uplatňuji výdaje procentem. >Vlastním nemovitost, kterou jsem koupil v březnu >2002. V březnu 2007 to bylo již 5 let od nabytí a tak >chci tuto budovu vložit do obch. majetku a >odepisovat.

Pro vložení nemovitosti do obchodního majetku nevidím důvod, daňově je to naopak většinou nevýhodné. Odpisovat můžete i v § 9.

>Tuto budovu však nevyužívám k podnikání pouze ji >pronajímám jinému podnikateli, který zde provozuje >ubytovací a hostinskou činnost. Každý měsíc mi platí >nájem. Někde jsem našel, že můžu dál uplatňovat >náklady procentem + uplatnit i výši odpisů.

Pokud budovu vložíte do obchodního majetku a tím bude podléhat § 7, tak musíte v celém § 7 buď uplatňovat skutečné výdaje nebo paušál.

Že by šly nad rámec paušálu uplatňovat ještě odpisy je úplně mimo realitu. :-)) Nebylo to soc+zdr?

> Tato budova zřejmě bude v 6. odp. skupině.

Pokud jste ji pořídil v roce 2002, tak se domnívám, že se nebude přeřazovat do 6. skupiny, protože ta platí až od 2004.

>Děkuju všem za názory na můj problém.

Hezký večer!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).