Re: Okamzita vypoved zamestnancem
Pouze dohoda se zamestnavatelem. Myslim, si ze kazdy slusny zamestnavatel pochopi, ze se stehujete do zahranici a dohone se s Vama.
Pokud se nedohodnete a on bude trvat na 2 mesicni vypovedni dobe, nezbyde Vam nic jineho nez jit na neschopenku. (Neni to koser, ale nic jineho "legalniho" Vam nezbyde.)
Pracuji u dost male firmy jako ridic MKD a majitel ma ve zvyku platit mzdu az 25 teho dne v mesici a v pripade ze dal nekdo v drivejsi dobe vypoved nedostal ji vubec. Jedna se cca o jeden cely mesic a dalsi odpracovane dny v danem mesici kdy podal vypoved. Mam proto tedy strach mu o mem zameru rici. Mam od poloviny zari oficialne dovolenou a chtel jsem mu tu vypoved podat az po vyplaceni mzdy to jest od 24 do 30 zari. Dale firma ma sidlo na druhe strane republiky. Je tedy mozne aby jsem mu po vyplaceni mzdy poslal vypoved doporucene postou a zaroven mu poslal nemocensky listek?Predpokladam tedy ze doma marodniho se pocita do tech dvou mesicu vyp. lhuty? Uz ted vim ze minimalne za zari nedostanu tedy zaplaceno.
Vite ja jsem slusny clovek a pokud on by se choval podle nejakych lidskych pravidel sel by jsem na to samozrejme uplne jinak. Ale tady to neni nic platne, bohuzel.
Zalovat ho pro me je zcela nemozne, soudy toho maji hodne a ja v cizine by jsem nemohl toto vse zaopatrovat. Tedy je pro me primarni ten posledni mesic ozelet a nejak pokud mozno slusne skoncit.
Tedy moc vam dekuji za vase prinosne rady. Hodne stesti.
>>>>
>>>>>Pracuji u dost male firmy jako ridic MKD a majitel ma
>>>>>ve zvyku platit mzdu az 25 teho dne v mesici a v
>>>>>pripade ze dal nekdo v drivejsi dobe vypoved nedostal
>>>>>ji
>>>>>vubec. Jedna se cca o jeden cely mesic a dalsi
>>>>>odpracovane dny v danem mesici kdy podal vypoved. Mam
>>>>>proto
>>>>>tedy strach mu o mem zameru rici. Mam od poloviny
>>>>>zari
>>>>>oficialne dovolenou a chtel jsem mu tu vypoved podat
>>>>>az
>>>>>po vyplaceni mzdy to jest od 24 do 30 zari. Dale
>>>>>firma
>>>>>ma sidlo na druhe strane republiky. Je tedy mozne aby
>>>>>jsem mu po vyplaceni mzdy poslal vypoved doporucene
>>>>>postou a zaroven mu poslal nemocensky
>>>>>listek?Predpokladam tedy ze doma marodniho se pocita
>>>>>do tech dvou mesicu
>>>>>vyp. lhuty? Uz ted vim ze minimalne za zari nedostanu
>>>>>tedy zaplaceno.
>>>>>
>>>>Penize dostat musite, jinak ho muzete zalovat. Pokud
>>>>si myslite, ze na dohodu nepristoupi, tak jedine hned
>>>>neschopenku a zkusit marodit co nejdele
>dejte si pozor na tu neschopenku, nevím jak to chcete
>udělat když budete v zahraničí.Jinak peníze Vám
>vyplatit musí pak se stačí obrátit na úřad práce kdyby tak
>neučinil.pokud řeknete že vám nevyplatil mzdu tak to
>prověří a má smolíka.
Řešit výše popsanou záležitost neschopenkou je (dle mého) s prominutím "ptákovina na eNtou". Zaměstnavatel by se šuškankou jistě dozvěděl o Vaší cestě do zahraničí a podle toho, co jste napsal by určitě neváhal ani chvilku a udal Vás na správě soc.zabezpečení. Teoreticky vzato, když po dovolené nenastoupíte, nevyplatí vám pravděpodobně mzdu, dá Vám pár áček a pak s Vámi on rozváže prac.popěr z důvodu hrubého porušení pracovní kázně. Není to nic dobrého, budete to mít určitě napsané v zápočtovém listě, budete muset doplati zdravotní pojištění za dny aček, ale zdá se mi to lepší než fingovaná nemocenská.
Přesně tak a proto je dobré toho využít.
Nebo lépe řečeno zkusit toho využít.
Ještě teď v srpnu mu dát výpověď s klasickou výpovědní lhůtou, pokud by byl opravdu takový blbec, jak říkáte, a nezaplatil by do 15 dnů po splatnosti výplatu tak bych uplatnil ukončení pracovního poměru ihned. Tedy pokud se budeme bavit, že oficiální (čti: ve smlouvě) je den výplaty nejpozději 25. v měsíci a tím pádem + 15 dní navíc jest 9. - 10. v měsíci následujícím tak bych mu třeba toho 11. následujícího měsíce dal výpověď a ještě bych mu to osladil o odstupné, které jest pokud se nemýlím ve výši 12ti násobku průměrného výdělku. Vycházím z předpokladu, že když chce dělat problémy, tak na to asi má...
Tu výpověď bych mu dal ihned, aby vid, že chci odejít a mohl mi, kdyžtak udělat problémy ještě v srpnu - tedy, nedostal bych výplatu za červenec, ale mohl bych se z poměru vyvázat již před půlkou září. K tomu by ještě musel proplatit nárok na dovču a šel bych na pracák na těch pár dnů... (neb na tak krátkou dobu mne nikdo nezaměstná)
každopádně bych to nejdříve konzultovat s právníkem a je třeba mít vše písemně doloženo, no a taky se můžes pokusit o ukončení dohodou třeba tě překvapí férové jednání a nebudeš se kvůli tomu muset stresovat...
3 měsíce. 12 měsíců je jen když dává zaměstnavatel výpověď proto, že zaměstnanec nemůže pracovat pro následky pracovního úrazu nebo nemoci z povolání. A nepíšete přesně pojmy - píšete o dávání výpovědi - pokud nezaplatí mzdu po uplynutí 15 dnů po splatnosti, pak lze pracovní poměr ZRUŠIT okamžitě (ne dávat výpověď, to je rozdíl). Splatnost pak bude záviset na tom, zda má výplatní termín sjednán ve smlouvě nebo jestli je určen zaměstnavatelem. Pokud není sjednán, ale je jen určen, pak splatnost za srpen je až do 15.10. a teprve 16.10. může zrušit poměr.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 8. 2007 13:35
Dobry den.
Potreboval by jsem ukoncit pracovni pomer okamzit, bez 2 mesicni vypovedni lhuty. Slysel jsem nekde ze toto lze udelat z rodinych duvodu. V zari mam odjet za svim bratrem do ciziny. Odjezd se musi uskutecnit na konci mesice zari a to by jsem v pripade 2 mesicni lhuty nestihl. Je tedy nejaka cesta jak toto provezt??
Dekuji za rady. S pozdravem Michal