Osobní ohodnocení a věrnostní ohodnocení

• (neregistrovaný)

11. 8. 2007 9:21

Dobrý den,
    můj otec pracoval přes 10 let u soukromé firmy. Nyní dostal výhodnější nabídku zaměstnání, kterou samozřejmě využil. U soukromé firmy mu tedy běží 2 měsíční výpovědní doba. Majitel firmy otci řekl, že za tyto poslední 2 měsíce nedostane ani osobní ani věrnostní ohodnocení, a ani podíly z tržby, a jako důvod uvedl, že ho můj otec zklamal - myslím si, že je to opravdu směšný důvod. Navíc nedal otci ani nový platový výměr, ani nenavrhl změnu pracovní smlouvy.
    Ráda bych se tedy zeptala, zda má otec na oba příspěvky + podíly z tržby ze zákona nárok až do konce prac. poměru??? Může mu je zaměstnavatel odejmout bez důvodu??? Existují nějaké důvody, kdy může zaměstnavatel toto udělat a jaké??? Prosím napište mi i § a č. zákona, který toto upravuje.

Děkuji předem za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 8. 2007 9:46

J (neregistrovaný)

Re: Osobní ohodnocení a věrnostní ohodno
      Obecně - platí vše, co je sjednáno v pracovní smlouvě nebo ve mzdovém výměru popř. ve vnitřním předpise organizace. Čili záleží na tom, co je stanoveno písemně v těchto dokumentech.
      Osobní ohodnocení,odměny, bonusy, podíl z tržeb a podobně bývá něčím podmiňováno.Bližší informace najdete v § 113 ZP.(na horní liště)

• 13. 8. 2007 10:39

anonymous (neregistrovaný)

Re: Osobní ohodnocení a věrnostní ohodno
      Pokud se jedná o soukromý sektor, tak je podstatné, co je uvedeno v pracovní smlouvě. To je vymahatelné, protože je to smlouva dvou stran. Pokud není mzda uvedena ve smlouvě, ale jenom v platovém výměru, tak tento může zaměstnavatel jednostranně měnit a nic proti tomu nenaděláte. Ale správně musí vystavit nový platový výměr, který musí vystavit nejpozději první den v měsíci, ve kterém změna nastane. Takže podstatné je, jestli např. podíl z tržby má zakotven ve smlouvě atd.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).