Re: výplata 2x - oddělení prémií
To tedy musí být hlava, která to vymyslela! Všechny odvody stejně musíte odvést v prvním výplatním termínu. Když už chce prémie tak zdůrazňovat, napište canc s jeho podpisem pro každého zaměstnance, že mu byly šéfem uděleny prémie v té a té částce.
to jde jedině řešit zálohou (ale stejně se musí z celé mzdy, tj. včetně prémií odvést SP, ZP, daň)
takže v praxi to bude vypadat tak, že spočítáte celou výplatu, dáte nějakou poměrnou část za prémie jako zálohu a vyjde Vám částka k výplatě - tu odešlete a pak teprve odšlete zálohu? To budou nadšeni zaměstnanci, neboť budou platit dvakrát poplatky za přišlou platbu (Vás to taky přijde dráž za dvakrát odeslané mzdy).
Pozor také na § 56 ZP!!! Zaměstnanec může dát okamžité ukonč. PP, protože Vy budete mít zúčtováno ve výpl. páskách, ale nevyplaceno.
Takže chtělo by to popřemýšlet o jiné motivaci, tato motivace moc šťastná není.
děkuji za názory. Taky mám pocit, že to ani nepůjde. Mě ještě napadlo vést zaměstnance 2x, mám program, který to umožňuje, ale taky to není moc šťastné. Takže nejrozumnější bude to šéfovi vymluvit. Papír s vyčíslením prémií už dostávají.
>>>>ahoj,
>>>>
>>>>prosím o radu. Máte někdo zkušenost s vyplácením
>
>děkuji za názory. Taky mám pocit, že to ani nepůjde.
>Mě ještě napadlo vést zaměstnance 2x, mám program,
>který to umožňuje, ale taky to není moc šťastné. Takže
>nejrozumnější bude to šéfovi vymluvit. Papír s vyčíslením
>prémií už dostávají.
To, že byste vedla zaměstnance na jeden pracovní poměr na více mzd. listech, ani neuvažujte! - musíte vést, pokud má zaměstnanec u Vás jen jeden prac.poměr, jen 1 mzdový list! - je to pro všechny kontrolní orgány, které k Vám chodí.
Abyste vedla 2 mzdové listy na zaměstnance, musel by mít u Vás 2 prac. poměry, nebo prac. poměr a DoPP, nebo prac.poměr a DoPČ apod. - jinak to nelze.
ano, i toto je řešení - má však jeden "háček"
pokud bude příští měsíc někdo nemocný (celý měsíc), tak vyplatíte zadržované prémie, ale na ELDP nebude mít uvedené dny nemoci za celý měsíc (pokud by to bylo víckrát za život - může se mu pokrátit případný důchod)
V jedné firmě to řešili tak, že v průběhu daného měsíce dostal zaměstnanec od šéfa papírek pro pokladnu, na kterém byla napsaná výše odměny a zároveň napsáno, že se mu odměna zdaní ve mzdě za příslušné období. No a ve mzdách to bylo zúčtováno jako záloha.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 8. 2007 8:05
ahoj,
prosím o radu. Máte někdo zkušenost s vyplácením výplaty nadvakrát? Šéf by si představoval, že jeden den dostanou výplatu a za dva dny by dostaly prémie - jde mu opsychologickou motivaci, aby pochopili, že prémie jsou za odměnu, což prý tak není, pokud jsou zahrnuty ve výplatě.
Přemýšlela jsem o tom, je jasné, že by musely být 2 pásky, ale pokud na pásce uvidí, že u prémií odvedou velkou část zase zpět státu, asi je to moc motivovat nebude.
Nemáte náhodou někdo zkušenost, jak by to šlo udělat?
Moc děkuju!