Re: Započítání doby nemoce do důchodu u
Zkuste zákon o důchodovém pojištění, č.155/1995 Sb. ve znění pozdějších předpisů- zde se za vyloučené doby OSVČ považuje pouze doba pobírání dávek nemocenského pojištění, pokud jste si ho neplatil a dávky nepobíral, tak se obávám, že úředník má pravdu, i když neumí vysvětlit proč.Napište si dotaz přímo na ČSSZ v Praze.
Když jsem rušil dobrovolné placení nemocenské a ptal jsem se na OSSZ zda to má vliv na důchod, řekl mi ten samý úředník, že to vliv nemá, pouze nedostanu nemocenskou. Za to, že jsem OSVČ a od státu nevyžaduji nemocenskou, tak mne stát potrestá a ty dny mi nepočítá ani do důchodu?!!!!
Proč to tedy úředník na OSSZ neví a proč to lidem neříká tak jak to je když je dotazován? Proč je lidem při vyplňování přehledu vnucována otázka chcete si platit nemocenskou ANO, NE bez jediného varování a upozornění na dopady?? Přesto jsem tam tehdy volal abych něco nezanedbal.
Rok před tím jsem si platil nemocenskou a dostal jsem nemocenskou (1200 Kč za měsíc) a ani tato doba není uvedena v mém přehledu jako doba vyloučená. Byl jsem nemocný, nemohl jsem pracovat, nevydělal jsem a při výpočtu důchodu se na mne koukaj jako bych vydělával? Jakto, že zaměstnanec má každou nemoc ve vyloučených dnech?
Zaměstanec když je celý měsíc nemocný, taky neplatí sociální a nikdo ho z pojištění nevyloučí a OSVČ ano? Na to je zákon? To je nad mé síly. Proč souvisí výplata nemocenské s výpočtem důchodu? OSVČ je jinej člověk než zaměstanec? To kdybych věděl, tak jsem vždy při nemoci šel na pracák, to by se mi počítalo aspoň do důchodu.
Přesto dík
Pavel
Hlavně se nerozčilujte, ať si nezničíte zdraví - léky nás budou stát víc a s proplácením nemocenských už zkušenost máte...
(pro doplnění, aby se někdo neohradil, že se zastávám systému - doufám, že jste moji nadsázku pochopil)
přeji hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 8. 2007 16:12
Dobrý den,
v roce 1995 jsem byl 4 měsíce nemocný, neschopenku jsem dal na PSSZ. Protože jsem si neplatil dobrovolně nemocenské pojištění nedostával jsem nemocenskou. Po nemoci až do konce roku jsem byl zaměstnán a OSVČ jsem vykonával jako činnost vedlejší. Až potud to je v pořádku.
Problém nastal až teď, když jsem si vyžádal informativní list důchodového pojištění a chtěl jsem vědět jak na tom jsem.
Dobu mé nemoce nemám uvedenou ani ve dnech, které se mi počítají do důchodu, ani ve vyloučených dnech. Prostě dle úřadu jsem sice byl nemocnej a neměl jsem povinnost platit sociální, ale tím pádem jsem nebyl pojištěn a basta.
Když jsem byl nemocnej, nemohl jsem vydělávat a roční příjem mám tedy pouze z 8-mi měsíců a ne z 12-ti. Při výpočtu důchodu se pak počítá průměrný výdělek na den a když nemám vyloučené dny mám ho nižší.
V přehledu dob pojištění nemám ani jeden den nemoce z doby OSVČ uvedenou jako vyloučenou dobu.
Spočítal jsem si vliv na výši důchodu a bude to dělat 100 Kč a pokud se mi nezapočítají dny nemoce ani do doby pojištění, tak přijdu o dalších 170 Kč, protože se vlivem těchto dnů dostávám o rok níže (45 let místo 46 let).
Na úřadu PSSZ sedí úředník, který má dle mého dost chabé znalosti problematiky a není schopen říct jak to má být. Dokonce mi sdělil, že až požádám o důchod a nebudu s výpočtem souhlasit, mohu se soudit?!!! Co to má být? Já se nechci soudit, jen chci vědět jak to má být doopravdy. Kdo to má vědět když ne úředník, který sedí na PSSZ? Na toto téma jsem mluvil se 4-mi lidmi (2 z PSSZ a 2 z ČSSZ) a ani jeden mi nebyl schopen říct jak to má být.
Mé otázky:
1) Počítá se nemoc u OSVČ do doby pojištění (i když za tyto měsíce se neplatilo sociální pojištění, protože se platit nemuselo)?
2) Má se doba nemoci u OSVČ při počítání důchodu dostat do vyloučené doby?
3) Na jaký úřad (kromě PSSZ a ČSSZ) se mohu obrátit pro radu a vysvětlení?
Děkuji za radu
Pavel