Prodej domu s hypo. po roce - dane???

• (neregistrovaný)

17. 8. 2007 14:58

Dobry den,
    pred rokem jsem koupil domek na hypoteku, bohuzel se mi zmenila situace a rad bych domek prodal.
    Bohuzel je tam velka hypoteka. Kdyz ale najdu kupce, jake budu platit dane?
    Dum stal 3M a hypoteka je ted 2,4M. Dum bych mohl prodat za 3,8M (-hypoteka samozrejme).
    Budu platit dan z prijmu?
    Z tech 3.8M? Nebo jen dan z prevodu?
    Docet jsem se, ze abych neplatil pri prodeji dan z prijmu musim mit v dome bud 3 roky bydliste. Nebo ho vlastnit 5let.
    Jak to tedy Je?
    Moc dekuju

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 8. 2007 15:12

bianka (neregistrovaný)

Re: Prodej domu s hypo. po roce - dane??
      Nejsem daňový expert, avšak letos jsme prodávali se sourozenci zděděný pozemek.
      Takže jsme podrobně zjišťovali co a jak a je to přesně tak, jak jste uvedl.
      Čili zaplatíte daň z převodu (tu byste neplatil pokud byste nemovitost nabyl "restitucí" a převáděl ji např. na své dítě nebo sourozence)
      a zaplatíte daň z příjmu, protože jste v nemovitosti neměl trv.bydliště 3 roky respektive nebyla ve vašem vlastnictví 5 let.

• 17. 8. 2007 15:28

Ivča1 (neregistrovaný)

Já bych trošku poopravila, on pozemek je něco jiného než rodinný dům. Pro ten platí, že je příjem osvobozen, pokud "v něm prodávající měl bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem." Nebo můžete mít i kratší dobu, ale peníze získané z prodeje použijete na "na uspokojení bytové potřeby".

• 17. 8. 2007 15:28

pip (neregistrovaný)

Co myslite, plati se ty dane (z prevodu,z prijmu), z cele castky, nebo jen z rozdilu oproti neslacene hypotece.
      cili kdyz to prodam za 3,8M a nespalcena hypoteka je 2,4M. zaplatim dane z 3,8, nebo "jen" z 1,4M co mi realne zustane?

>>Dobry den,
      >>pred rokem jsem koupil domek na hypoteku, bohuzel se
      >>mi zmenila situace a rad bych domek prodal.
      >>Bohuzel je tam velka hypoteka. Kdyz ale najdu kupce,
      >>jake budu platit dane?
      >>Dum stal 3M a hypoteka je ted 2,4M. Dum bych mohl
      >>prodat za 3,8M (-hypoteka samozrejme).
      >>Budu platit dan z prijmu?
      >>Z tech 3.8M? Nebo jen dan z prevodu?
      >>Docet jsem se, ze abych neplatil pri prodeji dan z
      >>prijmu musim mit v dome bud 3 roky bydliste. Nebo ho
      >>vlastnit 5let.
      >>Jak to tedy Je?
      >>Moc dekuju
      >
      >Nejsem daňový expert, avšak letos jsme prodávali se
      >sourozenci zděděný pozemek.
      >Takže jsme podrobně zjišťovali co a jak a je to přesně
      >tak, jak jste uvedl.
      >Čili zaplatíte daň z převodu (tu byste neplatil pokud
      >byste nemovitost nabyl "restitucí" a převáděl ji např.
      >na své dítě nebo sourozence)
      >a zaplatíte daň z příjmu, protože jste v nemovitosti
      >neměl trv.bydliště 3 roky respektive nebyla ve vašem
      >vlastnictví 5 let.

• 17. 8. 2007 15:36

Ivča1 (neregistrovaný)

U daně z převodu nemovitosti hypotéka nemá nic společného s cenou. Daň se platí z ceny sjednané nebo z odhadu, záleží, co je vyšší.
      Pokud se nevejdete do toho osvobození, tak musíte platit daň z příjmů a tam je základ daně příjem mínus nákupní cena. Výdajem jsou též částky prokazatelně vynaložené na technické zhodnocení, opravu a údržbu věci, včetně dalších výdajů souvisejících s uskutečněním prodeje s výjimkou výdajů na osobní potřebu poplatníka. K hodnotě vlastní práce poplatníka na věci, kterou si sám vyrobil nebo vlastní prací zhodnotil, se při stanovení výdajů nepřihlíží.
      Výdajem je zaplacená daň z převodu nemovitostí, i když je uhrazena v jiném zdaňovacím období, než v tom, v němž plyne příjem z prodeje.

• 17. 8. 2007 15:37

Vladík (neregistrovaný)

Daň z převodu zaplatíte z prodejní ceny nebo ceny odhadní, z té, která bude vyšší, daň z příjmu zaplatíte z částky, kterou skutečně dostanete- ovšem záleží na tom, jak bude vypadat kupní smlouva, např. dostanete 3,8 mil. a z toho uhradíte hypotéku- tzn.příjem je celých 3,8 mil. nebo může být kupní cena už jen na ten rozdíl 1,4 mil., hypotéku zaplatí kupující, možná jsou i jiné varianty, přii prodeji můžete proti příjmům uplatnit výdaje- realitce, pořizovací cenu domu, zaplacenou daň z převodu apod. Poradila bych se s daňovým poradcem.

• 17. 8. 2007 15:46

Milan (neregistrovaný)

Osvobození z příjmů z prodeje bytů a rodinných domů je dle § 4/2 ZDP možné ve 3 variantách (mluvím o FO):

1. Nutno v bytě fyzicky bydlet min. 2 roky před jeho prodejem
      - tato podmínka není vázána na trvalé bydliště, ale musíte to důkazně unést
      2. 5 let vlastnit dům nebo byt, ve kterém nebydlím
      - rozhodující jsou data nabytí právních účinků vkladu na KN
      3. Bydlet v bytě či domě méně než 2 roky, ale příjmy z prodeje vynaložit na bytové účely specifikované v § 15 ZDP (týká se to i pozemku)

V případě, kdy nesplníte podmínky osvobození a prostředky získáné prodejem využitejte na bytové účely jen z části, nepoužitá část se považuje za zdanitelný příjem. V takovém případě lze do výdajů uplatnit pouze poměrnou část výdajů odpovídající zdaňované části bytu nebo domu (tj. pouze část původní pořizovací ceny bytu.)

• 17. 8. 2007 16:01

Ivča1 (neregistrovaný)

Jen bych dodala, že bod 3. se netýká samostatného pozemku, ale souvisejícího pozemku k bytu, RD atd.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).