Re: Prodej domu s hypo. po roce - dane??
Nejsem daňový expert, avšak letos jsme prodávali se sourozenci zděděný pozemek.
Takže jsme podrobně zjišťovali co a jak a je to přesně tak, jak jste uvedl.
Čili zaplatíte daň z převodu (tu byste neplatil pokud byste nemovitost nabyl "restitucí" a převáděl ji např. na své dítě nebo sourozence)
a zaplatíte daň z příjmu, protože jste v nemovitosti neměl trv.bydliště 3 roky respektive nebyla ve vašem vlastnictví 5 let.
Já bych trošku poopravila, on pozemek je něco jiného než rodinný dům. Pro ten platí, že je příjem osvobozen, pokud "v něm prodávající měl bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem." Nebo můžete mít i kratší dobu, ale peníze získané z prodeje použijete na "na uspokojení bytové potřeby".
Co myslite, plati se ty dane (z prevodu,z prijmu), z cele castky, nebo jen z rozdilu oproti neslacene hypotece.
cili kdyz to prodam za 3,8M a nespalcena hypoteka je 2,4M. zaplatim dane z 3,8, nebo "jen" z 1,4M co mi realne zustane?
>>Dobry den,
>>pred rokem jsem koupil domek na hypoteku, bohuzel se
>>mi zmenila situace a rad bych domek prodal.
>>Bohuzel je tam velka hypoteka. Kdyz ale najdu kupce,
>>jake budu platit dane?
>>Dum stal 3M a hypoteka je ted 2,4M. Dum bych mohl
>>prodat za 3,8M (-hypoteka samozrejme).
>>Budu platit dan z prijmu?
>>Z tech 3.8M? Nebo jen dan z prevodu?
>>Docet jsem se, ze abych neplatil pri prodeji dan z
>>prijmu musim mit v dome bud 3 roky bydliste. Nebo ho
>>vlastnit 5let.
>>Jak to tedy Je?
>>Moc dekuju
>
>Nejsem daňový expert, avšak letos jsme prodávali se
>sourozenci zděděný pozemek.
>Takže jsme podrobně zjišťovali co a jak a je to přesně
>tak, jak jste uvedl.
>Čili zaplatíte daň z převodu (tu byste neplatil pokud
>byste nemovitost nabyl "restitucí" a převáděl ji např.
>na své dítě nebo sourozence)
>a zaplatíte daň z příjmu, protože jste v nemovitosti
>neměl trv.bydliště 3 roky respektive nebyla ve vašem
>vlastnictví 5 let.
U daně z převodu nemovitosti hypotéka nemá nic společného s cenou. Daň se platí z ceny sjednané nebo z odhadu, záleží, co je vyšší.
Pokud se nevejdete do toho osvobození, tak musíte platit daň z příjmů a tam je základ daně příjem mínus nákupní cena. Výdajem jsou též částky prokazatelně vynaložené na technické zhodnocení, opravu a údržbu věci, včetně dalších výdajů souvisejících s uskutečněním prodeje s výjimkou výdajů na osobní potřebu poplatníka. K hodnotě vlastní práce poplatníka na věci, kterou si sám vyrobil nebo vlastní prací zhodnotil, se při stanovení výdajů nepřihlíží.
Výdajem je zaplacená daň z převodu nemovitostí, i když je uhrazena v jiném zdaňovacím období, než v tom, v němž plyne příjem z prodeje.
Daň z převodu zaplatíte z prodejní ceny nebo ceny odhadní, z té, která bude vyšší, daň z příjmu zaplatíte z částky, kterou skutečně dostanete- ovšem záleží na tom, jak bude vypadat kupní smlouva, např. dostanete 3,8 mil. a z toho uhradíte hypotéku- tzn.příjem je celých 3,8 mil. nebo může být kupní cena už jen na ten rozdíl 1,4 mil., hypotéku zaplatí kupující, možná jsou i jiné varianty, přii prodeji můžete proti příjmům uplatnit výdaje- realitce, pořizovací cenu domu, zaplacenou daň z převodu apod. Poradila bych se s daňovým poradcem.
Osvobození z příjmů z prodeje bytů a rodinných domů je dle § 4/2 ZDP možné ve 3 variantách (mluvím o FO):
1. Nutno v bytě fyzicky bydlet min. 2 roky před jeho prodejem
- tato podmínka není vázána na trvalé bydliště, ale musíte to důkazně unést
2. 5 let vlastnit dům nebo byt, ve kterém nebydlím
- rozhodující jsou data nabytí právních účinků vkladu na KN
3. Bydlet v bytě či domě méně než 2 roky, ale příjmy z prodeje vynaložit na bytové účely specifikované v § 15 ZDP (týká se to i pozemku)
V případě, kdy nesplníte podmínky osvobození a prostředky získáné prodejem využitejte na bytové účely jen z části, nepoužitá část se považuje za zdanitelný příjem. V takovém případě lze do výdajů uplatnit pouze poměrnou část výdajů odpovídající zdaňované části bytu nebo domu (tj. pouze část původní pořizovací ceny bytu.)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 8. 2007 14:58
Dobry den,
pred rokem jsem koupil domek na hypoteku, bohuzel se mi zmenila situace a rad bych domek prodal.
Bohuzel je tam velka hypoteka. Kdyz ale najdu kupce, jake budu platit dane?
Dum stal 3M a hypoteka je ted 2,4M. Dum bych mohl prodat za 3,8M (-hypoteka samozrejme).
Budu platit dan z prijmu?
Z tech 3.8M? Nebo jen dan z prevodu?
Docet jsem se, ze abych neplatil pri prodeji dan z prijmu musim mit v dome bud 3 roky bydliste. Nebo ho vlastnit 5let.
Jak to tedy Je?
Moc dekuju