Re: Nepravidelná výpomoc
ale pracovní poměr na nepravidelnou výpomoc - takto oficiálně nelze sjednat
(pochybuji, že to máte od OSSZ posvěcené)
Možná to bylo loni, to ještě šlo, ne letos, kdy OSSZ podávají informace, že dle nového ZP nelze takový pracovní poměr sjednat. Setkal jsem se ale s tímto výkladem:
Podle § 18 vyhl. 165/79 Sb. se za zaměstnance na nepravidelnou výpomoc považují zaměstnanci, kteří v pracovním poměru vykonávají sjednané práce jen občas a nepravidelně podle potřeb zaměstnavatele. Ani starý ani nový zákoník práce tento pojem nikdy neznaly. Takže se touto informací OSSZ ruší něco, co nikdy vůbec nemělo existovat! Podle zákoníku práce musí být u pracovního poměru vždy rozvržena pracovní doba, což nebylo u nepravidelné výpomoci naplněno. V těchto smlouvách se většinou uvádělo, že „práce bude vykonávána dle potřeb organizace“.
Jestliže zaměstnavatel sjedná se zaměstnancem kratší pracovní dobu a rozvržení pracovní doby tak, že „zaměstnanec bude pracovat v případě onemocnění, OČR nebo čerpání dovolené zaměstnanců určitého pracoviště, jedná se o konkrétní rozvržení pracovní doby, které není v rozporu s platným § 13 odst. 3 ZP. Pokud tento zaměstnanec bude pracovat, měl by být nemocensky pojištěn podle § 19 vyhl. 165/79 Sb. pouze v těch měsících, kdy dosáhne zapojitelného příjmu 400 Kč a více. Tzn., že „nepravidelná výpomoc“ nezanikla, nýbrž se musí jen správně zformulovat rozvržení pracovní doby, aby se mohla i nadále používat
Toto téma jsem diskutoval s právním oddělením Úřadu práce,
na Oblastním inspektorátu ÚP,OSSZ atd.
Pro všechny to byl "oříšek" .Okr.správa SZ si podala žádost o vysvětlení až do Prahy na ministerstvo a nakonec se shodli na tom,že pojem "Nepravidelná výpomoc " neexistoval ani předtím,takže v současné době, kdy máme možnost sepsání smlouvy dle Občanského zákoníka ,nevidí v tom problém.Je jen důležité ( a to především pro nás ) ošetřit si smlouvu tak,aby nás nemohl zaměstnanec napadnout pro nějakou rozporuplnou formulaci.
Takže i nadále mi přihlašují zaměstnance-důchodce na "Nepravidelnou výpomoc". Do jiné smlouvy je bohužel ani nemohu zařadit.Přesahuji hodiny-takže to nemůže být "Dohoda o pracovní činnosti " a nemůže to být ani "Dohoda o provedení práce". A protože nemohu odhadnout datum ukončení práce,
nemůže to být ani "Smlouva na dobu určitou".
OSSZ se zajímá hlavně o to, aby za odpracované dny,bylo odvedeno sociální a na Zdravotnípojišťovně se zajímají o odvedené ZP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 9. 2007 8:30
Zaměstnávám důchodce na Nepravidelnou výpomoc,protože je potřebuji vždy jen na splnění konkrétního úkolu.Jsem povinnen
jim vypočítat dovolenou za odpracované dny?