Re: Mzdy - prosím poraďte
Hodiny, které odpracujete navíc jsou hodiny přesčasové. Pokud si ale příště vyberete náhradní volno, nejde o přesčas. Ve Vašem případě je tomu zřejmě naopak - vzala jste si volno a pak jste si ho napracovala (předpokládám, že po dohodě se zaměstnavatelem). Pokud jste tedy v srpnu odpracovala např. o 16 h méně než jste měla odpracovat a v září jste odpracovala zase o 16 h více, nejde o přesčas a přesčasový příplatek Vám nenáleží (hodiny se vlastně vynulovaly). V každém měsíci dostanete tolik, kolik jste skutečně odpracovala (v případě měsíční mzdy je ale možné postupovat i tak, že ji dostanete stále stejnou). Za každou hodinu práce v sobotu nebo neděli Vám ale náleží příplatek 10% bez ohledu na to, zda šlo o přesčas či ne.
A co si mám představit pod pojmem nerovnoměrně rozvržená pracovní doba?
>>Dobrý den,
>>
>>když jsem v srpnu odpracovala méně hodin, protože v
>>září jsem pracovala o jeden víkend navíc, znamená to,
>>že
>>tento měsíc budu mít menší výplatu o ty dva dny a v
>>příštím měsíci budu mít zase o ty dva dny zaplaceno
>>více
>>a ještě budu mít příplatek za přesčas.
>>
>>Děkuju.
>Pokud máte nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu a
>měsíční mzdu, máte v obou měsících stejný měsíční plat.
>Pokud si naděláváte neodpracované hodiny které Vám
>nebyly strženy ze mzdy, platí totéž.
Tak to ne, my pracujeme 8 hodin denně, někdy jdeme o víkendu, ale pak zase mám v týdnu volno a teď se právě stalo, že jsem měla v týdnu volno (v srpnu) a místo toho jsem šla 1.,2.9. do práce, takže tam byl ten zlom v měsíci, ale to se obvykle nestává.
Děkuju.
>>A co si mám představit pod pojmem nerovnoměrně
>>rozvržená pracovní doba?
>>
>>
>Například pokud pracujete krátký - dlouhý týden. V
>některém měsíci odpracujete menší počet hodin než je
>stanovený fond pracovní doby, ve druhém měsíci naopak
>větší počet hodin.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 9. 2007 14:06
Dobrý den,
když jsem v srpnu odpracovala méně hodin, protože v září jsem pracovala o jeden víkend navíc, znamená to, že tento měsíc budu mít menší výplatu o ty dva dny a v příštím měsíci budu mít zase o ty dva dny zaplaceno více a ještě budu mít příplatek za přesčas.
Děkuju.