Re: Neoprávněné daňové zvýhodnění-oprava
Opravu byste měli provést ihned, když ji zjistíte
Proč bylo daňové zvýhodnění uplatňováno? Zaměstnanec uvedl nepravdivá data nebo to bylo opomenutí mzdové účetní?
Pokud to bylo opomenutí mzdové účetní a zaměstnanec již není u Vás v pracovním poměru - tak to je tvrdý oříšek.
V podstatě šlo o chybu na více stranách-zaměstnanec tvrdil, že je ženatý, a manželka na MD. zaměstnavatel si to neověřil a telefonem nahlásil externí účetní, která bohužel dala na telefonickou zprávu. Po odchodu zaměstnance se zjistilo, že ženatý nebyl.Že to bude tvrdý oříšek je mi jasné, ale opravit to musí jít ne?
To byla hlavní část mojí otázky.Díky
Pokud zaměstnanec tvrdil něco, co není pravda, potom je chyba na jeho straně (záleží, jak máte tuto skutečnost doloženou). Potom je možné rozdíl nahlásit na FÚ, aby nedoplatek na dani požadovali na něm (protože Vy už nemáte z čeho dodanit a srazit, když už u Vás nepracuje) - tuto možnost jsem v praxi nikdy nepoužila (jen teoreticky vím ze školení), takže nevím, jak přesně postupovat, ale asi budete muset přesně vyčíslit rozdíly a předat na FÚ. A nebo doufat, že na to kontrola nepřijde a nechat to být.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
17. 9. 2007 15:12
Zjistila jsem,že ve firmě bylo prováděno daňové zvýhodnění zaměstnance na dítě, které je jeho družky. Jakým způsobem provést opravu? Dělá se až při ročním vyúčtování? Jedná se mi zejména o rok 2006, který je již uzavřený a zaměstnanec skončil pracovní poměr v 7/07.
Děkuji