Hlavní navigace

Plátce nebo neplátce DPH - pneuservis

  • (neregistrovaný)

    20. 9. 2007 13:59

    Dobrý den všem, prosím o radu, přítel je zaměstnaný a chce si doma po zaměstnání přivydělávat výměnou pneu a drobnými opravami na autech na ŽL. Nevíme zda má být plátce DPH nebo ne. Podotýkám, že na začátku podnikání musí koupit min. dva stroje. Cena celkem okolo cca 75000 Kč.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 9. 2007 14:07

      Jaromír (neregistrovaný)

      Re: Plátce nebo neplátce DPH - pneuservi
      Já na jeho místě bych se zaregistroval. Uplatní si odpočet na vstupu a když bude "šikovný", bude na výstupu mít jistě maximálně takové příjmy, aby vlastně žádnou DPH neodváděl :-)))

    • 20. 9. 2007 15:47

      anonym (neregistrovaný)

      Re: Plátce nebo neplátce DPH - pneuservi
      Ať si přítel udělá kalkulaci, kolik a jaké bude mít vstupy. Ono je to sice lákavé si uplatnit DPH při pořízení strojů, ale je nutné zvážit, zda bude poskytovat služby pro plátce nebo převážně pro neplátce (plaátce bude fakturovat s DPH a tak bude pro neplátce o něco dražší).
      Pak je nutno rovněž zvážit vedení evidence. Jako OSVČ pro něho bude možná vhodnější uplatňovat výdaje paušálem a nevést daňovou evidenci, ale pouze evidenci příjmů a pohledávek. V případě, že se zaregistruje jako plátce, pak musí vést evidenci pro účely DPH.

    • 20. 9. 2007 19:49

      Jaromír (neregistrovaný)

      Re: Plátce nebo neplátce DPH - pneuservi
      No podle toho, že si chce pouze "přivydělávat" si dovedu představit, že jednak bude dělat převážně pro neplátce a jednak po něm asi tito moc nebudou požadovat fakturu. Znám několik takových "garážových" mechaniků, takže já na jeho místě bych se klidně zaregistroval :-).

    • 21. 9. 2007 6:33

      Zuzka (neregistrovaný)

      Re: Plátce nebo neplátce DPH - pneuservi
      Bude "výhradní" pneuservis pro jednu malou stavební firmu (plátce DPH), která má okolo deseti aut. Jinak bude služby poskytovat neplátcům (obyčejným lidem).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).