Re: Lze po rod.dov. dát výpověď těhotné?
Dost dobře teď nevím, zda je chráněna i proti zrušení poměru pro hrubé porušení prac. povinností.
Ale p. Jiřko,vy víte, že zaměstnavatel toto může považovat za porušení prac. povinností. Jediná možnost asi skutečně je nastoupit první den do práce a pro nevolnosti,špatný zdravotní stav nebo proto, že práci, kterou dotyčná vykonává nesmějí nebo nemohou vykonávat těhotné ženy navštívit lékaře a popř. nastoupit nemocenskou.Tak jak uvádějí dva výše uvedené
příspěvky.I když teď mě napadá,co by bylo kdyby neschopnost byla vystavena s datem shodujícím se s datem nástupu do zaměstnání.
Jistě že by to bylo hurbé porušení prac. povinností, kdyby jí neplac. volno nepovolil a ona by přesto nenastoupila aniž by byla nemocná. Pokud přinese neschopenku už od toho dne, kdy by měla nastoupit, tak je to ok, je krytá nemocí. Ale mně šlo o případ, že by neschopenku neměla a prostě jen zůstala doma a při tom by tu práci vykonávat mohla (neohrožovala by ji). Podívejte se na § 55 - okamžité zrušení prac. poměru pro hrubé porušení prac. povinností. A v odst. 2 se píše, že zaměstnavatel nesmí okamžitě zrušit prac. poměr, pokud je těhotná. Takže okamžitě by jí zrušit prac. poměr nemohl. Může dát jen tu výpověď - s výpovědní dobou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
21. 9. 2007 8:47
Obrátila se na mě známá jestli je možné dostat od zaměstnavatele výpověď když nechce nastoupit po rod.dovolený do práce, chce být doma do 4 let věku dítěte a zaměstnavatel jí to nepovolí. Normálně by musela ukončit prac.poměr ale platí to také, když je opětovně těhotná? Může jí vyhodit nebo je nějak chráněná?