Hlavní navigace

Účtování zálohových faktur

  • (neregistrovaný)

    8. 10. 2007 13:06

    DObrý den, tak jsem si pročetla příspěvky o účtování zál. faktur a následně vyúčtování. Stále mám pochybnosti zda správně účtuji.Prosím o kontrolu.

    Naše firma (s.r.o.) vystavila zálohovou fakturu za služby i s poznámkou -včetně DPH, na zálohové faktuře to být nemusí,ale prý to nevadí.Zálohová faktura není daň doklad a tak o ní neúčtuji(nebo na 343/343 analyticky).
    Následně přijala platbu zálohy a vystavila příjmový doklad .... to to účtuji na 211/324(343) a odvedu DPH podle datumu přijetí platby.

    Následně firma vystavila konečnou fakturu (celkem- záloha= k úhradě) s pozn včetně DPH. Toto zaúčtuji.... Hodnotu celkem na 311/604(343) a hodnotu zálohy na 324(343)/311 . A zbytek DPH odvedu dle DUZP na konečné faktuře.

    Pak proběhne příjem platby na základě přijmového dokladu a to to účtuji na 211/311.

    Prosím mrkněte na to zda je to správně.
    Děkuji S.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 10. 2007 15:13

      M (neregistrovaný)

      Re: Účtování zálohových faktur
      Zálohová faktura může a nemusí být daŇový doklad. A v obou případech to bude správně. Musíte to posuzovat z hlediska zákona o DPH. Pokud je ZF posuzována jako "výzva k platbě" nejedná se o daňový doklad - já o ni neúčtuji (pokud zákazník chce vystavit takovouto fakturu napíšu tam velkými písmeny že se nejedná o daň.doklad, DPH můžete rozepsat orientačně). Když Vám na základě tohoto zaplatí a vy obdržíte platbu musíte do 15 dnů vystavit daňový doklad. Myslím že příjmový doklad nestačí. V tomto případě by to byla ZF daňový doklad. Účtuji 221/324(343) odvedete DPH k datu příjetí platby. Až nastane zdanitelné plnění vystavíte konečnou fakturu s účtováním jak jste psala.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).