Re: Zaměstnanec v ochranné lhůtě - mzdov
Ano, hlášení s kódem N jsem poslala hned ten den. Kdy ale zaměstnance odhlásím úplně, když ani nevím, co s ním je a kde se zdržuje, popř. jestli už někde nepracuje? To ZP za něj má odvádět stát nebo zaměstnavatel? Vůbec tomu nerozumím...
Ještě po přečtení vašeho dotazu- měl Vám vrátit orig.zápočťák
k doplnění těchto nemocí a s jeho č. prohlášením, že nikam nenastoupil .Pokud Vám dělá nemocenskou sociálka, divila bych se ,kdyby toto po Vás nechtěli.
>>Dobrý den.
>>Prosím o radu ohledně následujícího:
>>
>>Na konci srpna jsme propustili zaměstnance z HPP, a
>>to
>>dohodou. Hned následující den po výpovědi mi ale
>>přinesl neschopenku. Za tu dobu jsem stihla poslat
>>odhlášky
>>na OSSZ a VZP. Paní na OSSZ mi k tomu řekla, že je
>>zaměstnanec v ochranné době, takže jí mám ještě
>>neschopenku poslat potvrzenou od zaměstnavatele. Když
>>je ale
>>odhlášený z pojištění, kdo za něj platí ZP (nebo i
>>SP?)??
>>Od té doby se zaměstnanec neozval, jen z OSSZ vím, že
>>neschopenku ukončil a hned zaslal novou. Ta už ale
>>nebyla námi potvrzená (ani to ukončení). Ani "lístek
>>na
>>peníze" nenosí... A co vystavení ELDP? Dosud jsem ho
>>neposlala.
Na zdr.pojišťovnu nahlašte dodatečně nástup nemoci kódem N a datum začátku nemoci, pokud již víte ukončení, nahlásíte K a datum skončení nemoci.
Jestli přinesl další neschopenku záleží na tom, zda se ještě vešel do ochranné lhůty (42 dnů od skončení pojištění).Pak postupujete stejně.V době nemoci se zdr.pojištění neplatí. Neplatí se ani sociální pojištění. ELDP vystavíte po skončení nemoci, viz předchozí rada.
>Na zdrav.pojišťovnu jste měla v den začátku
>prac.neschopnosti nahlásit nemoc v odch.lhůtě kodem N a ELDP
>vystavíte až po ukončení nemoci, v řádku nemoci bude 0N+
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
9. 10. 2007 12:46
Dobrý den.
Prosím o radu ohledně následujícího:
Na konci srpna jsme propustili zaměstnance z HPP, a to dohodou. Hned následující den po výpovědi mi ale přinesl neschopenku. Za tu dobu jsem stihla poslat odhlášky na OSSZ a VZP. Paní na OSSZ mi k tomu řekla, že je zaměstnanec v ochranné době, takže jí mám ještě neschopenku poslat potvrzenou od zaměstnavatele. Když je ale odhlášený z pojištění, kdo za něj platí ZP (nebo i SP?)??
Od té doby se zaměstnanec neozval, jen z OSSZ vím, že neschopenku ukončil a hned zaslal novou. Ta už ale nebyla námi potvrzená (ani to ukončení). Ani "lístek na peníze" nenosí... A co vystavení ELDP? Dosud jsem ho neposlala.
Poradíte, kdo se v tom vyznáte lépe.....?
Děkuji.