Re: rozvod x půjčka
Moc tomu nerozumím, zkuste upřesnit.
1. Byt je v podílovém spoluvlastnictví, když jste ho kupovali před manž.? Platili jste společně? Pokud ano, tak řešte ihned vypořádání- dohodou- nebo dejte návrh na soud.
2. Proč jste neuzavřeli dohodu o vypořádání majetku před rozvodem?
3. Když s ním není řeč, tak asi těžko přistoupí na dohodu o splácení půjčky, ta půjčka byla na účel souvisící s bytem?
1.ano byt je v podílovém spoluvlastnictví, jelikož jsme před manžlestvím již asi šest let žili a hospodařili společně, takže se snad dá říct, že jsme i platili společně i když peníze vydělával hlavně býv.manž. Dohodu o vypořádání manžel odmítá (prý si mám svojí půlku prodat nebo pronajmout), takže o tom návrhu na soud uvažuji i když nerada, jenže to bude určitě na dlouho.
2. Manžel se rozvádět nechtěl, proto nešlo ani vypořádávat majetek.
3.Půjčka je vázána na tento byt.
Předpokládám, že spoluvlastnictví je 50 na 50 %, čili nemá ani jeden z Vás většinu při rozhodování, pak platí, že dle § 137 Obč.z. a násl.:
-oprávněni a povinni jsou všichni spoluvlastníci společně a nerozdílně
-spoluvlastníci se mohou dohodnout o zrušení spoluvlastnictví a vzájemném vypořádání, u nemovitosti písemně
-nedojde-li k dohodě. zruší spoluvlastnictví a provede vypořádání na návrh některého z nich SOUD.
Nevidím jinou možnost, býv.manžel má předkupní právo, pokud nemá zájem, tak podejte návrh soudu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Fiasko McDonald’s: Když AI reklama ztratí duši, nepomůžou ani miliony na kampaň
Jak na převod akcií ve společnosti? Tři fáze, které nesmíte pokazit
Zapomněli jste zdanit finanční výhru? Očekávejte psaní od berňáku
Zneužívání podpory od pracáku končí. Úřad zpřísňuje pravidla
Čím vyšší věk, tím vyšší důchod. Novinka, která těší nejstarší seniory
Společné podnikání matky a dcery: Jak lásku k přírodě proměnily v kvetoucí byznys
9. 10. 2007 13:54
Prosím dokázal byste někdo poradit.Jsem čerstvě rozvedená,společný majetek není vypořádaný. S manželem jsme ještě před uzavřením manželství koupili byt (tedy nespadá do SJM) a za trvání manželství jsme si vzali od státu (SFRB) na 150000,-. Z bytu jsem musela odejí, (bývalý manžel zůstal v bytu), nyní jsem v podnájmu a mám možnost koupit byt. Abych, ale dostala úvěr potřebuji vypořádat s bývalým manželem splácení půjčky. Lze s býv. manželem (bohužel co se týká rozvodu není s ním vůbec rozumná řeč) uzavřít nějaká dohoda nebo smlouva o splácení půjčky? Máte někdo nějaký vzor.
Děkuji všem za pomoc.