Exekuce-sourozenci

• (neregistrovaný)

11. 10. 2007 14:47

Dobrý den,
    je možné aby exekutor zabavil majetek druhého ze sourozenců,který nic nedluží ani za nic neručí?Myslím to takto,jeden ze dvou sourozenců má dluhy,nesplácí,nemá majetek,tedy není co zabavit,nevydělává apod. , ale jeho sestra či bratr majetek mají - může jim ho exekutor zabavit jen z titulu,že jsou příbuzní? A ačkoliv nejsou jinak vůbec v kontaktu a na dluzích jednoho z nich se nepodílejí? je to jen teoretická otázka,ale vybavuji si,že jsem nedávno něco podobného zahlédla v televizi.Děkuji za případné info a názory.
    Zuza

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 10. 2007 10:02

právník (neregistrovaný)

Re: Exekuce-sourozenci
      Exekutor neřeší komu skutečně zabavovaný majetek patří - jemu stačí se domnívat, že patří povinnému... Pokud by exekutor zabavil něoo Vašeho, musíte se rychle obrátit na soud s tzv. vylučovací žalobou a důkazní břemeno (že jsou zabavené věci Vaše) je na Vás.

• 12. 10. 2007 10:25

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Exekuce-sourozenci
      Chápala bych to, kdyby šlo o věci v jednom domě nebo bytě. Ale jestli nejsou v kontaktu, tak asi spolu nebydlí, ne? Jakože by exekutor přišel do bytu nebo domu bratra a zabavil mu věci za můj dluh? To snad ne.

• 13. 10. 2007 11:08

Zuza (neregistrovaný)

Re: Exekuce-sourozenci-není tu exekutor?
      Ano,je to tak jak píše Jiřka,nebydlí spolu a společný majetek nemají.Jen mě zajímalo,jestli pokud přijde exekutor k dlužníkovi a zjistí,že není co zabavit,zda může jen "z titulu" existujících příbuzných (co majetek mají) jít a zabavit majetek někomu z těch příbuzných (sourozenci,rodiče apod.).Mimochodem,jestli je to skutečně tak jak píše "právník",není to trochu "na hlavu",že ten kdo nedluží nic,musí dokazovat,že ty věci jsou jeho?!?!?
      Zuza

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).