Hlavní navigace

Přesčasy ve svátek

  • (neregistrovaný)

    11. 10. 2007 16:27

    Zaměstnanec, který u nás pracuje na poloviční úvazek a má smluvní mzdu, pracoval ve svátek 10hod. Dohodli jsme se, že si za to celé vybere náhradní volno, a tak bych se chtěla zeptat, jak to bude s náhradním volnem. Jsem z toho zmatená, pročítala jsem si Abecedu mzdové účetní a stejně to moc nechápu. Pokud by pracoval pouze 4hod tzn. tak jak má ve smlouvě, tak si myslím, že v ten svátek dostane klasickou mzdu a v době vybírání náhradního volna náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku tzn. nebudou příplatky. Ale jak je to s tou dobou nad 4 hodiny? Jedná se o přesčasy? Jak se platí a poté vybírají náhradním volnem, když vznikly ještě ke všemu ve svátek? Radu nutně potřebuji, setkal jste se s tím někdo?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 10. 2007 18:47

      Láďa (neregistrovaný)

      Re: Přesčasy ve svátek
      Náhradní volno by měl mít v délce odpracované doby ve svátek, tedy 10 hodin (2,5 dne).
      Jinak přesčas vzniká až po překročení fondu pracovní doby platné v organizaci (při běžné 8 hodinové směně tedy 8 x počet pracovních dnů).
      Pokud tedy pracuje jen na 4 hodiny denně, přesčas u něj nikdy nevznikne, i když občas bude pracovat déle.

    • 11. 10. 2007 21:42

      Martina (neregistrovaný)

      Re: Přesčasy ve svátek
      Moc děkuji za odpověď. Jestli jsem to dobře pochopila, tak pokud by odpracoval ve svátek 8 hodin (i přesto, že je v pracovní smlouvě uvedeno, že výkon práce je 4 hodiny denně), tak dostane proplacenu běžnou mzdu za tento den (bez příplatků v případě výběru náhradním volnem) a poté si vybere náhradní volno ve dvou dnech, za které mu náleží náhrada mzdy. Jen jsem ještě někde četla, že když vzniknou ve svátek přesčasy, v tomto případě by to byly 2 hodiny, tak se mu náhradní volno násobí tj. na 4 hodiny, ale nevím, zda jsem to pochopila správně, protože pak bych se zamotala zase do toho, zda proplácet za toto náhradní volno dvojnásobnou náhradu mzdy nebo už neproplácet nic, protože při výběru běžných přesčasů náhradním volnem, nevzniká již nárok na náhradu mzdy. Já osobně bych se přikláněla k tomu, že pak se náhrada neproplácí. Omlouvám se za zmatečné psaní, ale abych pravdu řekla, když jsem o tomto případu mluvila s jinými účetními, kterých by se to mohlo týkat, tak mi řekly, že to vůbec neřeší a podle zákoníku by si s tím přidělaly jenom problémy. Budu moc ráda, když mi ještě odpovíte.

    • 12. 10. 2007 15:46

      Laďa (neregistrovaný)

      Re: Přesčasy ve svátek
      Když vzniknou ve svátek 2 hod. přesčas, tak náleží náhradní volno ve výši 4 hod. v případě, že si zaměstnanec místo přesč. přípl. za 2 hod. vybere 2 hod. NV a ty další 2 hod. NV si vybere místo přípl. za svátek. Při vybírání NV za 2 hod. nedostane náhradu (to jsou ty 2 hod. místo přesč. přípl.) a za druhé 2 hod. dostane náhradu (to jsou ty 2 hod. místo přípl. za svátek).

    • 12. 10. 2007 17:26

      Martina (neregistrovaný)

      Re: Přesčasy ve svátek
      Moc děkuji za odpověď, dost jste mi pomohl.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).