Re: Ochranná doba
Ochranná doba je doba po skončení prac. poměru, do které mu spadnout první den neschopenky, aby člověk měl placené nemocenské dávky. Tato ochranná doba trvá 42 kal. dnů od skončení poměru, jestliže zaměstnání trvalo aspoň 42 kal. dnů. Pokud trvalo, méně, činí ochranná doba tolik dnů, kolik trvalo. Takže jestli Váš prac. poměr trval např. 15 dní, můžete omarodit do 15 dnů od jeho skončení a náleží nemocenské dávky - neschopenku odevzdáte tomu zaměstnavateli, pokud mezitím nenastoupíte jinam. Nemůžete ale pobírat podporu a nemocenskou zároveň, takže v případě, že už budete vedena na ÚP, musíte i tam oznámit tu nemoc a oni Vám podporu pozastaví. Po dobu nemoci jste pojištěna z titulu té nemoci a pojištění nehradíte.
O jaké ukončení pracovního poměru šlo, jestli jsem dobře pochopil, byl vám prac. poměr ukončen oznámením 12.10.2007 a měl by skončit již tohoto dne? To by šlo snad jen v případě okamžitého zrušení pracovního poměru pro porušení povinností z vaší strany zvlášť hrubým způsobem, nebo uplynutím prac. poměru na dobu určitou.
je v tom rozdíl? předpokládejme, že šlo o pp na dobu určitou - např. záskok za MD a pracovnice se z MD vrátila dříve.
Dobry den,
dekuji za reakce. Bylo to neco podobneho, jako psal uzivatel 1234, jako zastup a v den, kdy mi oznameni predali, skoncil muj pracovni pomer. V souladu se ZP to asi nebylo, protoze zamestnavatel by mel oznamit zamestnanci tuto skutecnost zpravidla 3 dny predem, ale v ZP je to slovicko ZPRAVIDLA. Tudiz mam asi smulu:((
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
13. 10. 2007 17:18
Dne 12.10.2007 jsem ke dni 12.10.2007 obdržela oznámení o ukončení pracovního poměru. Poraďte mi, prosím, jestli můžu nastoupit nemocenskou od pondělka (15.10) nebo to musí být už od pátku (12.10) a kdo v tom případě, jestli budu na nemocenské, platí sociální a zdravotní? A jak dlouho trvá ochranná lhůta? A jaké to může mít varianty?
Děkuji, Kryštofka