Odškodnění pracovního úrazu

• (neregistrovaný)

17. 10. 2007 7:55

Máte zkušenosti, jak je to s výplatou náhrady za ztrátu na výdělku při pracovním úrazu? Refunduje Kooperativa tyto náhrady firmě měsíčně? Když jsem si zadala do vyhledávače, tak tam jedna diskutující dokonce uváděla, že pošle Kooperativě pouze doklady a pojišťovna provede výpočet a peníze zašle přímo zaměstnanci.
    Je to můj první případ, takže s tím nemám zkušenosti. Jsme malá organizace, nemocenskou vyplácí soc. správa.
    Díky za vaše odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 10. 2007 8:10

Sylva (neregistrovaný)

Re: Odškodnění pracovního úrazu
      Jsou 2 možnosti.Buď zaslat Kooperativě podklady / výpočet náhrady, bolestné, poplatek lékaři, záznam o prac.úrazu,hlášení poj.. události,..../ a ona to proplatí zaměstnanci sama na jeho účet, nebo zaplatíte Vy a Kooperativa Vám to bude refundovat-zpravidla tak do měsíce.První případ je nevýhodný pro zaměstnance- je-li náhrada vyšší než 5000, je povinnen podat DPFO,druhý případ je nevýhodný pro Vás- při chybě musíte dostat peníze ze zaměstnance.

• 17. 10. 2007 9:56

Hana (neregistrovaný)

A ještě mám jeden dotaz. Pracovní neschopnost bude patrně delší , myslíte, že bude Kooperativa proplácet měsíčně nebo až za celou pracovní neschopnost? Ta náhrada se má podle ZP vyplácet měsíčně (je to myslím vůči zaměstnanci správné, protože přichází o dost peněz).
      Díky ještě jednou.

• 17. 10. 2007 10:06

xy (neregistrovaný)

mělo by se proplácet měsíčně, ale lze dohodnout, že budete proplácet za delší dobu - pokud totiž náhrada za ztrátu na výdělku nedosáhne 5000Kč, tak bude daněna srážkovou daní, ale pokud ztráta na výdělku bude vyšší než 5000 Kč (zúčtovaná po částech), tak bude daněno zálohovou daní a dotyčný zaměstnanec si podá daň.přiznání na FÚ a část daní /někdy i větší část/ se mu vrátí

• 17. 10. 2007 13:02

Jiřina (neregistrovaný)

Dobrý den zaujal mě tento dotaz a hlavně odpovědi. Jak je možno v praxi vyplácet náhradu za ztrátu na výdělku postupně, když SSZ potvrzuje na formuláři výši nemocenských dávek po ukončení neschopnosti a teprve pak počítám ušlý výdělek a odesílám na pojišťovnu.. Ptala jsem se na sociálce a tam mi řekli (Praha 4), že se s tím ještě nesetkali, jedině prý by to bylo možné vždy při doložení "lístku na peníze" na konci měsíce dát zároveň formulář k vyplnění výše nemocenské.. děkuji předem za vysvětlení

• 17. 10. 2007 13:04

Sylva (neregistrovaný)

Pokud proplácí zaměstnavatel a zaměstnanec má podepsané prohlášení, tak se daní zálohově, srážka by byla jen u Koop. do 5000,při dlouhodobé neschopnosti dávám zálohy, vyúčtuji po ukončení pracovní neschopnosti

• 17. 10. 2007 14:29

xy (neregistrovaný)

ano, pokud vyplácíte Vy, tak má u Vás podepsané daň.prohlášení - takže srážíte zálohovou daň
      pokud vyplácí Kooperativa přímo zaměstnanci, potom zaměstnanec nemá podepsané u nich daň.prohlášení a je na dohodě,jak budete vyúčtovávat (jestli u dlouhodobé nemoci budete sledovat výši odškodnění PÚ - kvůli zálohové dani)
      nic nebrání tomu, aby se vyplácelo odškodnění PÚ zálohově (viz ZP)

• 16. 3. 2008 9:36

beta (neregistrovaný)

ale Kooperativě v případě delší PN než 60 dnů zasíláte potvrzení ošetřujícího lékaře, že tato PN je v souvislosti s pracovním úrazem. Pokud nedodám, Kooperativa se sama ozývá a požaduje toto potvrzení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).