Mateřská dovolená a OSVČ

• (neregistrovaný)

17. 10. 2007 14:14

Dobrý den,
    pročetla jsem příspěvky kolem přivýdělku při mateřské a jsem z toho mírně zmatená, protože se mi zdá, že si různě odporují. Proto zde napíšu přesně svoji situaci a poprosím o co nejlepší řešení. Dne 31.7. jsem přerušila svou živnost. Od 1.8. jsem nastoupila do HPP a od 8.8. jsem na nemocenské. 5.3. mám termín porodu. Chápu, že nějaký měsíc před porodem požádám o mateřskou dovolenou, ale není mi jasné v jaké fázi bych si mohla obnovit živnost? Z některých příspěvků mi vyplývá, že na ŽL list si mohu vydělávat už na mateřské, protože mateřská mi plyne z pracovního poměru. Některé příspěvky tvrdí, že při mateřské nesmí být vůbec žádný výdělek a lze to až při rodičovské dovolené. Objasní mi to prosím někdo? :-) Děkuji Ivana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 10. 2007 17:23

Hana (neregistrovaný)

Re: Mateřská dovolená a OSVČ
      Řešila jsem stejný problém. Podnikání jste nemusela přerušovat, stačí, když prohlásíte, že sam. výděl. činnost nevykonáváte osobně. Bylo by asi lepší pro tento argument mít asi i nějakou oporu - třeba někoho na DPP. Jinak bohužel nezáleží na tom, jestli pobíráte mateřskou z nemoc.pojištění OSVČ nebo z prac. poměru. Důležité je to, že činnost jako OSVČ nevykonáváte osobně. Na stránkách ČSSZ je to i napsáno, ale pokud na nějakou sociálku zavoláte, nebudou to vědět(má zkušenost). Na můj dotaz, jak se dokazuje to, že nevykonáváte práci osobně, mi odpověděli, že čestným prohlášením. Na dotaz, jestli to nějak kontrolují mi odpověděli, že ne:-)

• 18. 10. 2007 8:05

Ivana2 (neregistrovaný)

V jedné diskuzi jsem se ale dočetla, že pokud pobírám mateřskou z jednoho pracovního poměru, mohu si vydělávat na jiném pracovním poměru. Takže jako OSVČ prostě nemohu? Nebo nemohu vůbec a ta informace je špatně? A co když si nechám přerušenou živnost a budu fakturovat. Stejně v průběhu toho roku přejdu na rodičovský příspěvek a budu tedy obnovovat živnost a podávat daňové přiznání. Půjde mi někdo zkontrolovat v jakých měsících jsem fakturovala? Ivana

• 18. 10. 2007 12:55

Hana (neregistrovaný)

Cituji ze stránek ČSSZ:
      "Za některé doby nárok na výplatu dávky nevzniká. Nárok na výplatu nemocenského, ošetřovného a peněžité pomoci v mateřství není za dobu, po kterou:
      • pojištěnec vykonává v pojištěné činnosti, ze které dávka náleží, práci nebo osobně vykonává samostatnou výdělečnou činnost"
      Takže nesmíte OSOBNĚ vykonávat činnost, fakturovat můžete. Nejde o výdělek, ale jak tu činnost vykonávate. Ovšem rozhodně nedoporučuji fakturovat při přerušené živnosti - to nesmíte. Jestli Vás někdo přijde zkontrolovat, to samozřejmě nevím, každopádně je tam velká pravděpodobnost, že by se na při případné kontrole z FÚ přišlo.

• 18. 10. 2007 14:27

ZdenaR (neregistrovaný)

>Dobrý den,
      >pročetla jsem příspěvky kolem přivýdělku při mateřské
      >a jsem z toho mírně zmatená, protože se mi zdá, že si
      >různě odporují. Proto zde napíšu přesně svoji situaci
      >a poprosím o co nejlepší řešení. Dne 31.7. jsem
      >přerušila svou živnost. Od 1.8. jsem nastoupila do HPP a od
      >8.8. jsem na nemocenské. 5.3. mám termín porodu.
      >Chápu, že nějaký měsíc před porodem požádám o mateřskou
      >dovolenou, ale není mi jasné v jaké fázi bych si mohla
      >obnovit živnost? Z některých příspěvků mi vyplývá, že na
      >ŽL list si mohu vydělávat už na mateřské, protože
      >mateřská mi plyne z pracovního poměru.

Ano, je to tak. Nemocenské dávky pobíráte z pojištění, které vzniklo z pracovního poměru a v tomto prac. poměru jste marod. Samostatná výdělečná činnost ale není pracovní poměr, tady jste zdravá, jako rybička:-)

některé příspěvky
      >tvrdí, že při mateřské nesmí být vůbec žádný výdělek a
      >lze to až při rodičovské dovolené. Objasní mi to
      >prosím někdo? :-) Děkuji Ivana

Pokud by Vám plynuly nemocenské dávky z nemocenského pojištění OSVČ (nikoliv ze zaměstnání, jak je tomu ve Vašem případě), pak byste nemohla osobně vykonávat samostatnou výdělečnou činnost - vždyť jste nemocná:-)

• 18. 10. 2007 14:47

Ivana2 (neregistrovaný)

No a to jsme přesně u toho, že na jeden dotaz tu mám dvě různé odpovědi. I když ta vaše se mi samozřejmě líbí víc. :-) Ale jak já se mám vlastně zachovat?! Je tu někdo třetí, kdo to rozsekne? Ivana

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).