Hlavní navigace

Dovolená ze starého roku

  • (neregistrovaný)

    17. 10. 2007 20:45

    Dobrý večer. Musí se do určité doby vyčerpat dovolená za starý rok? Třeba že musí začít čerpání nejpozději např. v listopadu, jinak třeba propadne? Asi je to hloupá otázka, ale jsem zmatená a nevím si rady. Děkuji za odpovědi.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 10. 2007 21:22

      Zuzana (neregistrovaný)

      Re: Dovolená ze starého roku
      Pokud zaměstnanci zbyla dovolená z roku 2006 a neurčí-li zaměstnavatel zaměstnanci dovolenou ani do 31.10.2007, je dnem nástupu zaměstnance na tuto nevyčerpanou dovolenou první následující pracovní den. Nevyčerpá-li zaměstnanec dovolenou ani do konce roku právo na tuto dovolenou zaniká.
      ZP - parag.218
      Zuzana

    • 17. 10. 2007 21:37

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: Dovolená ze starého roku
      Já jen dodám, aby nedošlo k mýlce, že to určení dovolené do 31.10. znamená, že zaměstnavatel má do té doby určit termín čerpání tak, aby byla vyčerpána do konce roku (např. na prosinec). Když tedy do 31.10. zaměstnanci řekne, že starou dovolenou bude čerpat od 15. di 20. 12., tak zaměstnanec nemůže na dovolenou nastoupit od 1.11., ale vyčerpá ji tak, jak zaměstnavatel určil. Pokud mu termín neurčí, zaměstnanec má právo ji začít čerpat od 1.11. i bez jeho svolení. Pokud je ve firmě víc než 20 dní dovolené, pak ty dny, které přesahují 20, se mohou k čerpání převést až do přespíštího roku (tzn. z r. 2006 do 2008).

    • 17. 10. 2007 21:54

      Jíťa (neregistrovaný)

      Dovolená ze starého roku, nová otázka
      Dobrý den, prosím o názor někoho zkušeného. V práci mi bylo řečeno, že musím mít vybráno během kalendářního roku 20 dní dovolené. Protože jich mám vybráno jen 15, nutí mě, abych si naplánovala zbylých 5 dní do konce roku. Nemám žádnou starou dovolenou z r. 2006, už mám jen letošní. Na základě kolektivní smlouvy máme nárok na 25 dní dovolené za rok. Mohl byste mi někdo poradit, jestli si opravdu musím vybírat těch 5 dní dovolené? Děkuji.

    • 17. 10. 2007 22:51

      beta (neregistrovaný)

      Re: Dovolená ze starého roku, nová otázk
      Zaměstnavatel ctí zákon :) Dovolenou určuje zaměstnavatel a dle nového ZP od 1.1.07 došlo ke změně v tom, že musí určit dovolenou (pokud pracovní poměr trvá po celý rok a právo na dov.vznikne v zákonné délce) ve výměře 4 týdnů v roce, ve kterém mu právo na dovolenou vzniklo - na rozdíl od minulého roku, kdy Z-el svou povinnost splnil i tím, že určil Z-ci dovolenou v délce např. 4 týdnů a 1-2-3 týdny mohly být z minulého roku, a to právě od 1.1.2007 již není možné. Není to sice vynutitelné ze strany Z-ce - vybrat si dovolenou v délce 4 týdnů, a to právě proto, že dovolenou určuje Z-el. Ale aby Z-el svou povinnost ze zákona splnil, musí (měl by) vám nařídit dovolenou 4 týdny (za výše popisovaných podmínek) v roce, ve kterém vám právo na dovolenou vzniklo, tudíž v roce 2007 vám vznikl nárok 25 dnů, nařídí vám ze zákona (měl by přihlédnout k provozním důvodům Z-ele a k oprávněným zájmům Z-ce) 4 týdny čerpání dovolené za dodržení § 217 a s přihlédnutím k § 218 odst. 2

    • 18. 10. 2007 6:45

      p. (neregistrovaný)

      Re: Dovolená ze starého roku, nová otázk
      Nástup a čerpání dovolené zásadně určuje zaměstnavatel - takže pojem NUTÍ je naprosto zcestný. Dovolená se váže s kalendářním rocem a jakékoliv převádění do dalšího roku je jen výlučně na rozhodnutí zaměstnavatele.

    • 18. 10. 2007 9:25

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: Dovolená ze starého roku, nová otázk
      Je to tak. Já bych řekla, že zaměstnavatel Jítě vychází vstříc, když jí nabízí, aby si dovolenou naplánovala jak jí se hodí a on pak podle toho dovolenouu nařídí. Protože on by jí klidně mohl dovolenou určit podle vlastní úvahy.

    • 18. 10. 2007 10:27

      Jíťa (neregistrovaný)

      Re: Dovolená ze starého roku, nová otázk
      Abyste to pochopili - vůbec se mi ta dovolená letos nehodí - ať už z pracovního hlediska nebo i proto, že bych si ji vybrala nejraději až v příštím roce s rodinou nebo se známými. Pro mě by "vychází vstříc" znamenalo, že bych si skutečně mohla vybrat termín dovolené, jak mně se nejvíc hodí a tehdy, když si ji nejlépe užiji. Děkuji všem za cenné informace.

    • 18. 10. 2007 12:25

      baba (neregistrovaný)

      Re: Dovolená ze starého roku, nová otázk
      To je sice hezké, ale zase si uvědomte, že dovolená se váže ke kalendářnímu roku - takže (po dohodě) si ji musíte užívat v příslušném kalendářním roce. Příští rok vám vznikne nárok na novou dovolenou, takže opravdu nevidím žádný důvod proč by zaměstnavatel (již tak dost vstřícný) měl ještě před sebou valit jak balvan nevyčerpané dovolené svých zaměstnanců do příštího roku. Protože jak známo, pak by přišel další a další a kromě toho, jde taky o to, že průměr na dovolenou v dalším roce může být vyšší a zaměstnavatel by proplácel více, než tehdy, když nárok vznikl.
      U nás se do dalšího roku převádí jen dovolená těch, kteří v závěru roku onemocněli nebo z jinak velmi vážného důvodu. A tím trávení času s rodinou opravdu není, to můžete ale s dovolenou na kterou vám vznikne nárok v novém roce. Zkuste se na to taky trochu podívat očima zaměstnavatele.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).