Hlavní navigace

Stravenka verzus pracovní oběd

  • (neregistrovaný) 88.101.178.---

    18. 10. 2007 18:05

    Jako obchodní zástupce někdy musím s klientem na pracovní oběd. V rámci pracovní doby. Přináleží mi na tento den stravenka?
    Jak mám doložit účetní spropitné, které v některých restauracích prostě musím dát?
    Dále účetní ode mne chce, aby jsem u účtenky vypsal, jakou částku jsem strovil na mou osobu. A to bude nějak odečítat od nároku na stravné (jako u služební cesty)
    Dále účetní chce dát do směřnice, do jaké výšky se bude proplácet spropitné - je to běžné?
    Celé mi to přijde divné.
    Odevzdám účtenku a řeknu, že všechno snědl klient a dodám čestné prohlášení o spropitném. Je to možné?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 10. 2007 18:22

      Lada (neregistrovaný) 213.226.208.---

      Re: Stravenka verzus pracovní oběd
      Obávám se, že spropitné nebude uznáno v žádném případě, rozhodně to nebude moci firma dát do nákladů.

    • 18. 10. 2007 19:31

      pája (neregistrovaný) 88.101.178.---

      Re: Stravenka verzus pracovní oběd
      To je mi jasné, že oběd nedá do nákladů ale na 513.
      Jde mi v podstatě o proplacení. Může mi to beze všeho proplatit, když se prokázatelně jedná o pracovní oběd? A nezaniká mi nárok na stravenku?

    • 19. 10. 2007 8:33

      iva (neregistrovaný) 90.176.69.---

      Re: Stravenka verzus pracovní oběd
      Domnívám se, že nezaniká. Naši firmu auditovala velká 4 a nikdy nebyl problém. Spropitné se uznávalo vždy, zejména prokazatelné je při platbě platební kartou. Stravné jsme strhávali pouze při školení - pokud na faktuře byl i vyznačen i oběd nebo při pracovních cestách se krátilo stravné dle zákona - pokud v ceně ubytování byla snídaně tak % dle zákona nebo pokud bylo po celou dobu stravování zajištěno. Ale pokud to není přímo někde na faktuře, tak se to i tak dá těžko dokázat a zaměstnanec dostane celou dietu. U pracovních obědů se to nikdy neřešilo. Záleží asi na zaměstnavateli a na častosti těchto pracovních obědů. To by ale měla řešit i nějaká vnitřní směrnice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).