Re: Zaměstnanec-hlavní prac.poměr,nutné!
Dnes už se nerozlišuje, zda jde o hlavní nebo vedlejší prac. poměr. Všechno jsou to prostě pracovní poměry a vztahují se na ně stejná pravidla.
1) Sepsat pracovní smlouvu a on i zaměstnavatel podepíší, 1x ji dáte jemu, 1x pro zaměstnavatele. Pokud bude sjednána zkušební doba, musí být sjednána nejpozději v den nástupu, později již není možné dodatečně sjednat. Pokud nebude mzda sjednána v prac. smlouvě, pak vystavit mzdový výměr, ve kterém bude mzda určena (toto je výhodnější pro zaměstnavatele).
2) Převzít od něj potvrzení o zaměstnání od minulého zaměstnavatele včetně potvrzení o promaroděných dnech (dříve nazýváno zápočťákem).
3) Vyplnit přihlášku na sociálku, přiložit kopii prac. smlouvy a kopii "zápočťáku" a přihlásit ho do 8 dnů na sociálce (předpokládám, že jste malá organizace a že už nějaké zaměstnance máte).
4) Do 8 dnů ho přihlásit na jeho zdravotní pojišťovně - na formuláři kódem P (předpokládám, že nejde o cizince). Pokud v té pojiš´tovně ještě žádného zaměstnance nemáte hlášeného, pak vyplnit i přihlášku za firmu, přiložit kopii výpisu z obch. rejstříku. Vše odeslat na ZP.
5) Nechat ho podepsat daňové prohlášení, ke kterému případně doloží doklady, podle toho, o jaké slevy kromě základní bude žádat (např. zvýhodnění na dítě - kopie RL dítěte, potvrzení o studiu, pokud je plnoleté, potvrzení od zaměstnavatele manželky, že ona neuplatňuje atd.).
6) Poslat ho na nástupní prohlídku k lékaři, se kterým má firma smlouvu.
7) Někdo ho musí proškolit o bezpečnosti práce.
8) Pokud pobírá částečný nebo plný inv. důchod, napsat hlášení o jeho zaměstnávání na sociální správu podle jeho místa bydliště.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
19. 10. 2007 10:22
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, od 1.11. do naší společnosti má nastoupit jový zaměstnannec, bude na HPP, nikdy jsem to neřešila, můžete mi prosím někdo poradit, co všechno a v jakých lhůtách mám udělat, aby mohl nastoupit ???
Bude pracovat hned od 1.
Děkuji