Re: Faktura: neplatce DPH(OSVC) do zahra
Vždyť Vám bylo odpovězeno. Jako neplátce NESMÍTE vystavit daňový doklad (fakturu s DPH) a to ani v tuzemsku.
I vám děkuji za odezvu. Rozumím, že pokud nejsem plátce DPH, nemohu DPH fakturovat (vystavovat daňový doklad) a vybírat (co bych si pak s těmi penězi ostatně počal).
Pokusím se to rozvést na několik jasných podotázek, které možná ukážou, kde nemám jasno:
1) Je možné, abych vydal firmě v EU fakturu bez DPH, když místo plnění je ČR?
2) Pokud ano, jakým způsobem firma v EU DPH z mé přidané hodnoty odvede?
3) Je nutné, aby ta firma z EU byla registrována k DPH v ČR, nebo existuje jiný způsob?
4) Nebo se musím sám zaregistrovat k platbě DPH, aby můj scénář mohl správně fungovat?
Omlouvám se za mělčinu mých daňových znalostí, doufám že nikoho příliš neurazí.
S pozdravem,
Karel
>>Vždyť Vám bylo odpovězeno. Jako neplátce NESMÍTE
>>vystavit daňový doklad (fakturu s DPH) a to ani v
>>tuzemsku.
>
>I vám děkuji za odezvu. Rozumím, že pokud nejsem
>plátce DPH, nemohu DPH fakturovat (vystavovat daňový
>doklad) a vybírat (co bych si pak s těmi penězi ostatně
>počal).
Rozumíte dobře (ale ty peníze byste ostatně mohl vesele propít a nebyl byste první, kdo tak učinil:-)).
>
>Pokusím se to rozvést na několik jasných podotázek,
>které možná ukážou, kde nemám jasno:
>1) Je možné, abych vydal firmě v EU fakturu bez DPH,
>když místo plnění je ČR?
O místo plnění se vůbec nezajímejte, to je problém plátců, nikoliv neplátců. Vy zkrátka musíte vydat fakturu bez DPH.
>2) Pokud ano, jakým způsobem firma v EU DPH z mé
>přidané hodnoty odvede?
Vy žádnou hodnotu nepřidáte. Firma z EU nebude odvádět DPH (a to ani v případě, že místo plnění bude v její zemi), nepřijala zdanitelné plnění, nýbrž službu od neplátce.
>3) Je nutné, aby ta firma z EU byla registrována k DPH
>v ČR, nebo existuje jiný způsob?
Na to, aby mohla přijmout službu od českého neplátce, nemusí být registrována v ČR.
>4) Nebo se musím sám zaregistrovat k platbě DPH, aby
>můj scénář mohl správně fungovat?
Registrovat se jako plátce DPH jen proto, že chcete uvést do života nějaký scénář, se mi jeví poněkud unáhlené:-))
Povinně se registrujete, pokud Vaše příjmy za posledních 12 po sobě jdoucích měsíců přesáhly 1 mil. Kč. Můžete se registrovat i dobrovolně. Ovšem skutečnost, že budete poskytovat služby do EU, neznamená, že se musíte registrovat jako plátce DPH.
>
>Omlouvám se za mělčinu mých daňových znalostí, doufám
>že nikoho příliš neurazí.
>
>S pozdravem,
>Karel
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 10. 2007 19:37
Dobrý den,
jsem v následující situaci: budu dodávat poradenské služby firmě sídlící v ČR přes 3. firmu sídlící v EU. Tedy budu fakturovat té firmě v EU, ale místo plnění je ČR. Jsem OSVČ, nejsem plátce DPH. Firma v EU je plátcem DPH.
Je v pořádku, vystavím-li firmě fakturu bez DPH a DPH vůbec nebudu řešit?
Děkuji,
Karel